tanteLouise-locatie Vissershaven geeft dementerenden vrijheid met polsband

ouderen ouder stel wandelt buiten

Wie mensen met dementie in vrijheid wil laten leven, moet veel hordes nemen. Hordes op het gebied van technologie, wet- en regelgeving en vastomlijnde denkbeelden van verpleegkundigen, vrijwilligers, mantelzorgers en de buurt over wat veilige zorg is. Toch kan het hand in hand gaan: veiligheid en vrijheid. Vissershaven, een tanteLouise-locatie, laat dit zien.

Drie jaar geleden opende dit nieuwe verpleeghuis zijn deuren, na een voorbereidingstijd van anderhalf jaar. Jan-Kees van Wijnen is directeur zorg bij tanteLouise. Hij vertelt: “Vijf jaar geleden keken we samen met de Raad van Bestuur naar het verhogen van de kwaliteit van leven van onze dementerende bewoners op onze nieuwe locatie. Ook keken we hoe we dit konden doen met technologie.”

 

Polsband

Het team werkte een plan uit met in de kern dat bewoners de vrijheid krijgen die zij aan kunnen. De meesten mogen naar buiten, velen zelfs de wijk in, terwijl het voor anderen de binnentuin het veiligst is. Een polsband met sensor opent op basis van iemand vrijheidsgraad al dan niet deuren, bedient liften enzovoort. Alle bewoners hebben daarnaast een GPS-tracker waarmee ze in de gaten kunnen worden gehouden.

Wanneer de lift een polsbandje herkent, gaat deze automatisch naar de juiste verdieping, ongeacht welk knopje mensen indrukken. Het kan voorkomen dat er twee mensen in de lift staan en iemand daardoor op de verkeerde etage uitstapt. Daarom is er tegenover iedere liftuitgang een winkeltje: een bakker, snoepwinkeltje of fotograaf. Zo herkennen bewoners gemakkelijker of ze op de goede verdieping zijn.

 

Gevaar

In het pand is weinig gevaar, buiten des te meer. Zoals de naam Vissershaven al aangeeft is de locatie gevestigd bij een haven. Aan de voorzijde ligt een drukke weg. Toch merkt locatiemanager Marcha Kwisthout in de praktijk dat het wel meevalt met de risico-incidentie. “Er zijn heel veel denkbare risico’s, maar wij opereren vanuit risico’s die zich structureel en aantoonbaar voordoen. En die zijn er nauwelijks. Gebeurt iets vaker, dan doen we daar wat aan.”

Het betrekken van de buurt bij de tanteLouise-locatie is een belangrijk onderdeel van deze werkwijze. “Alle winkeliers van het winkelcentrum aan de overkant weten dat hier 48 mensen wonen met dementie. Als loopt bijvoorbeeld de winkel uitloopt zonder te betalen, dan bellen ze niet de politie maar ons. De buurtbewoners zijn ook geïnformeerd. Die weten dat ze niet iedereen die buiten loopt terug hoeven te brengen, maar dat het wel slim is om iemand even aan te spreken als hij of zij een verwarde indruk maakt.”

Ook de bewoners worden geactiveerd. Vanuit hun opleiding om het maximale te halen uit het leerbaar en trainbaar vermogen, trainen de verpleegkundigen de cliënten dagelijks. Bijvoorbeeld op het onthouden van de etenstijd.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van september.

 

Gerelateerde berichten...