Toezichthouders krijgen 95.000 klachten na invoering AVG

edge computing smiley

Vanaf het moment dat de AVG inging tot nu ontvingen Europese toezichthouders 95.000 klachten over datalekken bij bedrijven en instellingen. Volgens de Europese Commissie gaat het meestal over telemarketing, cameratoezicht in bedrijven en ongewenste reclamemails. Dit stelt ook persbureau Reuters.

De afzonderlijke privacywaakhonden van de Europese deden sinds de start van de GDPR/AVG zeker 225 onderzoeken. De inhoud daarvan is nog niet bekend.

Vorige week nog klaagde de Oostenrijkse privacygroep noyb techreuzen als Amazon, Apple en Netflix aan wegens schending van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), ofwel de GDPR.

Volgens de leider van de groep, de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems, heeft de groep privacytests uitgevoerd bij zeker acht streamingbedrijven. Daar kwam het grootste deel niet goed uit de bus.

 

Meer rechten

De AVG geldt sinds 25 mei 2018. De wet zorgt dat burgers meer rechten krijgen rond de opslag en doorverkoop van hun persoonsgegevens. Wie denkt dat een bedrijf of (zorg)instelling daar niet goed mee omgaat kan klagen bij de toezichthouder van dat land.

Wie de wet blijkt te overtreden kan een fikse boete tegemoet zien. Deze zijn maximaal 20 miljoen euro of, in zwaardere gevallen, vier procent van de wereldwijde jaaromzet.

Het AP zei eerder al wel enige tijd soepeler te zullen omgaan met kleinere bedrijven. De grote concerns worden echter niet gespaard.

 

Zorginstellingen

Zorginstellingen krijgen hulp met extra informatie en richtlijnen. De AP maakte speciaal voor hen een lijst met veelgestelde vragen.

Voor deze instellingen moet onder de nieuwe wet automatisch duidelijk zijn welke individuele medewerker wanneer en van welke patiënt zij of hij een dossier heeft bekeken. Dit heet logging. Het moet voorkomen dat onbevoegden zomaar bij de vertrouwelijke gegevens van een patiënt kunnen komen.

 

Gerelateerde berichten...