Antonius Ziekenhuis vertrouwt op Datalogic’s Gryphon

Met de inzet van Datalogic Gryphon™ scanners wist het Antonius Ziekenhuis in Sneek de werkprocessen op diverse afdelingen verder te verbeteren. Dankzij de scanners zijn veiligheid en werkplezier gestegen, en is een feilloze tracking & tracing gegarandeerd.

Zorg kan altijd beter. Vanuit die gedachte kijkt het Antonius Ziekenhuis in Sneek constant naar verbetermogelijkheden in de verschillende werk-processen. Met de invoering van Datalogic Gryphon™ scanners op onder andere de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) werd een verdere optimalisatieslag doorgevoerd.

“De scanners maken het werk eenvoudiger én betrouwbaarder”, constateert Raul Muñoz Repko, applicatie-specialist op de afdeling Automatisering van de Antonius Zorggroep; de overkoepelende organisatie waar zowel het Antonius ziekenhuis als de Thuiszorg Zuidwest Friesland onder vallen.

 

Tracking & tracing gegarandeerd

“De CSA ondersteunt de operatiekamers. Op de afdeling worden de instrumenten voorbereid die voor de operaties nodig zijn”, legt Muñoz Repko uit. Die instrumenten liggen in een metalen mandje, dat is voorzien van een barcode. Na iedere operatie worden de mandjes naar de CSA gebracht, waar de barcode wordt gescand en de gegevens worden bijgewerkt in het ziekenhuisinformatiesysteem ChipSoft. Vervolgens gaat het mandje, compleet met inhoud, door een wasmachine.

Ter voorbereiding op de volgende operatie wordt het gereinigde mandje opnieuw gescand en gevuld aan de hand van een door ChipSoft gegenereerde lijst en een voorbeeldfoto. Het geheel wordt in speciaal hoogwaardig papier ingepakt, voorzien van een barcodesticker, en per batch gesteriliseerd in een autoclaaf.

“Door tijdens dit proces ook de wasmachines en de autoclaaf, waarin de instrumenten worden gesteriliseerd, te scannen, weten we precies welke instrumenten door welke machines zijn gereinigd en gesteriliseerd. Mocht het nodig zijn, is daarmee een volledige tracking & tracing gegarandeerd”, aldus Muñoz Repko.

 

Sneller, plezieriger en betrouwbaarder

Een ander voordeel van het werken met de Gryphon™ scanners is dat het werk beduidend sneller, plezieriger en betrouwbaarder is geworden. Voor de komst van de scanners moesten alle gegevens handmatig worden bijgehouden en werden de mandjes gevuld aan de hand van een voorbeeld uit een dik naslagwerk. “Met de invoering van het nieuwe ziekenhuisinformatiesysteem, in december 2011, ontstond echter de mogelijkheid ook dit deel van het werkproces te automatiseren”, vervolgt Muñoz Repko.

Mede op advies van de leverancier van het ziekenhuisinformatiesysteem koos het Antonius Ziekenhuis voor de scanners van Datalogic. “ChipSoft had de beste ervaringen met Datalogic. Maar ook onze eigen ervaringen met dat merk waren prima”, vertelt Muñoz Repko. De Antonius Zorggroep maakt op andere afdelingen al langer gebruik van de scanners van Datalogic.

 

Scannen onder elke hoek

Op de CSA maakt het Antonius Ziekenhuis gebruik van de scanners uit de HC-serie van Datalogic. Deze zijn speciaal ontworpen voor inzet in de Healthcare en onder andere voorzien van een antibacterieel laagje. Muñoz Repko: “Hoewel de te scannen codes eigenlijk allemaal 1D zijn, hebben we toch gekozen voor het 2D-model. Met dat model kunnen we namelijk ook snel en eenvoudig codes onder vrijwel elke hoek scannen. Het aantal ‘no reads’ – en dus ook het tijdverlies op de afdeling – is zo tot een minimum beperkt.” De gepatenteerde Datalogic ‘GreenSpot’-technologie garandeert daarnaast een optimale feedback tijdens de inzet van de scanners.

 

Transparant en veilig

Andere afdelingen binnen het Antonius Ziekenhuis stapten eveneens over op scanning. Zo wordt ook bij het voorbereiden en toedienen van medicatie gebruik gemaakt van Gryphon™ HC-scanners.

Bij de ziekenhuisapotheek worden medicatiebakken gevuld met medicijnen en op zogeheten COW’s (Computer on Wheels) geplaatst. De medicijnen worden hierbij, voor zover dat nog niet het geval is, voorzien van een barcode en gescand. Op de kamers wordt later het polsbandje van de patiënt gescand, waarna de COW de patiëntgegevens en de bijbehorende medicatielijst toont. Na het invoeren van een pincode kan de verpleegkundige de medicatiebak openen en de medicijnen scannen. Als het beeldscherm groen kleurt, is de medicatie en de dosering juist. Kleurt het scherm rood, dan klopt de match niet en is een vervolgactie noodzakelijk. Doordat de COW via wifi real-time communiceert met ChipSoft zijn de voorraadniveaus altijd up-to-date. “Bovendien is de registratie transparant en is een waterdichte tracking & tracing van medicijnen mogelijk. “Maar het belangrijkste is toch wel dat de veiligheid enorm is verhoogd en de foutkans drastisch is gereduceerd”, stelt Muñoz Repko. Daarmee bewijst het Antonius Ziekenhuis wederom dat zorg inderdaad altijd beter kan.

 

Gerelateerde berichten...