De meerwaarde van automation en orchestration

Integrator Vosko uit Gouda is al ruim vijfentwintig jaar prominent leverancier van complete ict-infrastructuur aan grootzakelijke gebruikers, zoals grote ziekenhuizen, lagere overheden en onderwijsinstellingen, maar ook bedrijven als Schiphol, DAF Trucks en online retailers als Wehkamp en Bol.com. Met de opkomst van cloudcomputing staan Vosko’s klanten voor een grote uitdaging. Waar zitten de voordelen en waar de risico’s? Wat gaan we migreren, hoe en waarheen? En hoe managen we onze legacy?
Vosko’s nieuwe unit Datacenter loodst deze organisaties snel en veilig naar de cloud. Met een eigen, state-of-the-art oplossing, en met creativiteit en kennis van zaken. In gesprek met de twee voortrekkers, Maarten van Geloven en Jeffrey den Oudsten.

 

De nieuwe afdeling Datacenter van Vosko heeft alle kenmerken van een startup: de club is klein – zes personen – en er werken louter gedreven ict-talenten. “Aces”, zegt Jeffrey den Oudsten, Technical Lead van de unit. Dat moet ook wel, want er staat veel op het spel en de ontwikkelingen gaan snel in cloudcomputing. Tegelijkertijd draagt ook de nieuwe unit de bestaande kernwaarden van Vosko uit: de klant voorop, ‘niet lullen maar poetsen’ en samenwerken voor de lange termijn. De nieuwe datacenter-activiteit completeert Vosko’s totaaloplossing en is aanvullend op de oplossingen in netwerken, security en collaboration.

“Onze afdeling heeft een autonome positie binnen Vosko”, zegt Maarten van Geloven, die de leiding heeft over de unit Datacenter. “We zijn een kleine groeikern met zeer ambitieuze plannen. Enerzijds zijn we binnen Vosko autonoom, zodat we razendsnel kunnen bouwen en handelen. Anderzijds kunnen we gebruikmaken van alle faciliteiten en kennis die de Vosko-organisatie in de loop der jaren heeft opgebouwd. Zo pakken we in feite The Best of Both Worlds.”

“Het heeft alles te maken met focus”, zegt Den Oudsten. “Als je binnen je bestaande business – in de waan van de dag – iets nieuws van de grond wil krijgen, dan doe je telkens drie stappen vooruit en twee terug. Op deze manier – via de startup – kunnen wij ons concentreren op één ding: Datacenter laten groeien. Daarbij willen we de technical excellence die we als Vosko met networking en security op de mat leggen, ook met Datacenter leveren.”

 

Grootzakelijke markt

En dat allemaal, uiteraard, voor de klanten. De unit Datacenter richt zich, net als de rest van Vosko, op de grootzakelijke markt. “Denk aan organisaties met minimaal duizend werkplekken”, zegt Van Geloven. “Met onze Vosko Enterprise Cloud Infrastructure (VECI) bieden we een totaaloplossing waarmee ze meer dan ooit in control zijn van hun eigen ICT, veel efficiënter kunnen werken, en tegelijkertijd kunnen profiteren van de snelheid en flexibiliteit van diverse cloudoplossingen.”

Bij die klanten praten Van Geloven en Den Oudsten vooral met, zoals zij het zeggen, ‘de architecten’. De ict-verantwoordelijkheden die een visie hebben op de wereld, hun business en het totale ict-beleid. Dat is ook wel nodig, want de oplossing die de unit biedt, beïnvloedt de totale organisatie, niet alleen in haar ict-infrastructuur maar ook in de primaire processen.

VECI is nadrukkelijk ontworpen als totaaloplossing voor de complete ict-infrastructuur van grote organisaties, ofwel ‘enterprises’. Die infrastructuur bestaat uit de onderdelen Networking (inclusief onder meer security en load balancing), Compute en Storage. Het geheel wordt bestuurd via Orchestration software.

Den Oudsten: “Op het moment dat je niet meer denkt in termen van ouderwetse silo’s met bepaalde storage-oplossingen en snelste netwerk, snelste server enzovoort, maar je in een ecosysteem gaat denken wat je centraal kunt aansturen [via de Orchestration software, red.], dan pas kun je ICT gaan leveren zoals de eindgebruiker die wenst: supersnel, efficiënt, als dienst en maximaal flexibel.”

De basis van de oplossingen van Vosko Datacenter zijn gebaseerd op Cisco-technologie. Aan die keuze is echter een gedegen veldonderzoek voorafgegaan. Den Oudsten: “We hebben onderzoek gedaan naar wat de beste oplossing is voor grote enterprise-organisaties. Daarbij hebben we niet alleen Cisco bekeken, maar ook bijvoorbeeld HP, VM Ware en Microsoft. Bij Cisco hebben we een zeer breed ecosysteem gevonden, waarbij de Orchestration tool ook technologie van derden ondersteunt, zoals HP, Dell, EMC…”

 

Cloudbroker

Van Geloven en Den Oudsten benadrukken dat het voor hun klanten van levensbelang is om altijd ‘in control’ te blijven, om aan het stuur te blijven zitten van hun eigen ict-infrastructuur, en zich zeker niet blindelings over te leveren aan grote public-cloudleveranciers als Amazon en Microsoft (Azure). “Het is onze overtuiging dat je als organisatie altijd moet uitgaan van jezelf”, zegt Den Oudsten. “Dus: start met een eigen private cloud. Vorm daar je beleid, je securitybeleid, je netwerkbeleid, hoe je omgaat met workflows. Schaal daarna onderdelen van wat je nodig hebt eventueel op naar Amazon of Azure of een andere public provider. Maar wees de architect, houd zelf de regie en word een soort ‘cloudbroker’.”

Den Oudsten voegt daaraan toe: “Het zal altijd zo zijn dat je, afhankelijk van wat voor soort organisatie je bent en ook afhankelijk van bijvoorbeeld wetgeving, sommige zaken in eigen beheer en controle wilt houden, en andere zaken niet, of minder.” Naar zijn verwachting zal er dus een combinatie ontstaan van public-cloud- en private-cloudoplossingen. Daarbij is het trouwens verstandig om ook niet gebonden te zijn aan slechts één public-cloudleverancier, maar juist zelf de keuze te hebben en weg te kunnen gaan bij leverancier A als die niet meer bevalt of als leverancier B op een bepaald moment goedkoper is.

 

Voorbeeld VECI

Een goed voorbeeld van de efficiencywinst die behaald kan worden via VECI deed zich onlangs voor bij een academisch ziekenhuis. Voorheen gebruikte men daar oude, afgeschreven hardware om bepaalde noodzakelijke berekeningen te doen. Van Geloven: “Nu, in de private cloud, staat er een profiel op het onderdeel Compute waarin wordt bepaald dat deze machines overdag VDI-servers zijn. Maar ‘s nachts kan diezelfde nieuwe hardware, met de allernieuwste CPU, via dat profiel gebruikt worden om berekeningen te doen. Dat is vele malen efficiënter dan de oude manier van werken.”

Via de Orchestration tool is het mogelijk om de hardware voor een organisatie overdag in te zetten voor bijvoorbeeld 60% VDI-, 15% LAB- en 25% HPC-taken, en dit ’s nachts te veranderen in bijvoorbeeld 20% VDI, 5% LAB en 75% HPC. “Het mooie van deze tool is dat je als Hoofd-IT op ieder moment kan zien wat de belasting van de volledige omgeving is”, zegt Van Geloven. “Dit is progress in optima forma.”

Meer informatie: vosko.nl

Gerelateerde berichten...