E-learning meest geschikt voor opleiden IT professional

IT-professionals werken in een omgeving die continu verandert. Doordat innovaties elkaar in razend tempo opvolgen, veroudert de kennis van medewerkers snel. Gerichte inzet van e-learning ondersteunt het personeel in het meegroeien met de ontwikkelingen. Digitaal leren biedt namelijk de meest actuele lesstof, tegen een kostprijs die doorgaans 80 procent lager is dan die van traditioneel klassikaal onderwijs.

Steeds meer middelbare scholen en instituten voor hoger onderwijs omarmen e-learning in hun lesprogramma. Niet verwonderlijk als je de kracht kent van online leren. Men leert meer in minder tijd en de studieresultaten zijn aantoonbaar beter. Uit onderzoek van Harvard blijkt, dat cursisten bij e-learning vijf keer meer kennis opnemen. Des te merkwaardiger is het dat de ict-branche, waar continue innovatie aan de orde van de dag is, tot voor kort e-learning nauwelijks inzette. Dit ondanks overtuigende onderzoeksresultaten die aantonen dat een online training effectiever, goedkoper en efficiënter is dan het traditionele klassikale onderwijs.

 

Een leven lang leren

De ware kracht van e-learning is dat het ‘life long learning’ mogelijk maakt, iets wat echt nodig is in een dynamische ict-omgeving. Een manager die zijn medewerkers traditionele cursussen laat volgen, denkt wellicht dat het met de kennis in zijn bedrijf wel goed zit. Dat kennis bij medewerkers al na een jaar verouderd is en dus continu moet worden onderhouden, wordt lang niet altijd onderkend. Met e-learning kunnen cursisten op elk gewenst moment inloggen en in een interactieve omgeving studeren, in het vaste vertrouwen dat het cursusmateriaal volledig up-to-date is. Ze kunnen 24/7 om feedback vragen bij docenten. Het management heeft tevens inzage in de kennisontwikkeling van hun medewerkers.

 

Overtuigend bewijs

United Airlines verminderde trainingstijden met 60 procent en bespaart ongeveer 9 miljoen dollar aan bijbehorende kosten. FedEx en Holiday Inn verminderden hun trainingstijd met bijna 60 procent door e-learning. Er worden tot 56 procent meer leerdoelen behaald. De samenhang tussen de verschillende onderwerpen is 50 tot 60 procent beter. Retentie van leerstof is 25 tot 50 procent hoger.

 

Amerika geeft goede voorbeeld

Na een flinke aanloop biedt vandaag de dag 77 procent van de Amerikaanse bedrijven e-learning aan als onderdeel van de opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s voor hun medewerkers. Nederland volgt dit goede voorbeeld schoorvoetend. De helft van de Nederlandse cursisten geeft de voorkeur aan online onderwijs, maar Europese werkgevers spelen hier nog onvoldoende op in. Er wordt vastgehouden aan gewoonten en tradities en traditioneel opleiden is heel tastbaar. Mensen gaan vijf dagen op cursus, komen met een reader en cursusboeken terug en enige tijd later halen ze hun certificering. Wat vaak wordt vergeten is dat niemand in staat is om zich uren achtereen – zoals tijdens een traditionele cursusdag – te concentreren. Tussen docent en deelnemers zijn er op een gemiddelde opleidingsdag vijf contacturen, die zeker niet alle vijf effectief zijn. E-learning geeft de mogelijkheid om op het eigen optimale tempo van de individuele cursist te leren. Dit resulteert in een hoger leerrendement.

 

Lees het volledige whitepaper

Dit artikel is een bewerking van een uitvoerige whitepaper van icttrainingen.nl. Wilt u het volledige whitepaper lezen, mail dan even een verzoek naar whitepaper@icttrainingen.nl. Wat kan e-learning betekenen voor uw organisatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek: info@icttrainingen.nl.

Gerelateerde berichten...

X