Multicloud past het beste bij ‘work from anywhere’, adoptie in Nederland stijgt

cloud

We hebben hier in het Westen een vreemde en enigszins onbevredigende fase van leven en werken bereikt. We weten dat de aanhoudende gevolgen van de pandemie de manier waarop we dagelijks leven waarschijnlijk voorgoed heeft veranderd… We weten alleen nog niet precies wat dat inhoudt. Deze onzekerheid heeft een domino-effect op IT-leiders, die de infrastructuur en de systemen op onvoorziene zaken moeten voorbereiden. Het enige wat we met enige zekerheid kunnen stellen is dat de toekomst van kenniswerkers hybride zal zijn, met meer flexibiliteit in hoe, waar en wanneer het personeel werkt. Als daar overeenstemming over is, is het tijd om aan de slag te gaan met de voorbereidingen om die nieuwe wereld aan te kunnen.

De situatie wordt verder vertroebeld door de vraag in hoeverre we zullen terugkeren naar de dagen van het reguliere zakenreizen. Want wat blijkt, online meetings blijken face-to-face vergaderingen positief te beïnvloeden, zonder de rompslomp, kosten en milieuschade die vliegen en rijden met zich meebrengen. Onze volgende zakelijke vergaderingen worden dus ook hybride aangelegenheden, waarbij persoonlijke interactie wordt gecombineerd met de virtuele mogelijkheden die Zoom, Teams en dergelijke bieden.

Er wordt algemeen aangenomen dat samenwerking de toekomst van zakendoen is en dat bedrijven – die niet kunnen concurreren met ‘de Chinese prijs’ – co-creëren en co-cureren om zich te onderscheiden van de concurrentie en om producten met een hogere marge te rechtvaardigen. We hebben dus een ICT-ruimte nodig die dat ondersteunt.

Er zijn ook andere voordelen verbonden aan dit soort flexibiliteit: het biedt voordelen om niet langer aanwezig te zijn op het werk en saaie, routinematige taken uit te voeren. Daardoor kunnen we meer tijd kunnen doorbrengen met familie en vrienden of kunnen we genieten van bezigheden die niets met werk te maken hebben. We kunnen meer leren en dat kan ons werk verbeteren.

Al met al (en bij gebrek aan een kristallen bol voor een gemakkelijke toekomstvisie) kunnen we aannemen dat de behoefte aan ad hoc, veilige toegang tot applicaties en diensten noodzakelijk zal worden. De nieuwe tijdgeest, of we het nu liever hybride werken, work from anywhere of iets heel anders noemen, is hier. Dus wat gaan we eraan doen?

In het kort: als het antwoord op de toekomst van werk meerdere werkwijzen is, dan zijn meerdere clouds (multicloud) de reactie van IT. Alleen door meerdere platforms en verschillende manieren van toegang aan te bieden, kunnen organisaties zich voorbereiden op een wereld waarin ze niet weten hoe, wanneer en waarom medewerkers toegang krijgen. Multicloud dekt – door ondersteuning van constante monitoring en de mogelijkheid om resources aan- en af te schakelen op basis van inkomend verkeer en veranderende behoeften – alles af.

De onlangs gepubliceerde Enterprise Cloud Index laat zien dat er al een beweging is richting de uitbreiding van de cloud. Dit wordt gevoed door de vraag naar alomtegenwoordige toegang, ondersteuning van mobiele apparaten, internationalisering, flexibiliteit op het gebied van softwarelicenties, beveiliging, prestaties, veerkracht, hoge beschikbaarheid en failover.

Ook in Nederland is die ontwikkeling duidelijk: 87% van de respondenten is van mening dat multicloud de beste oplossing voor hun organisatie is. Tot nu toe gebruikt 17% van de ondervraagden in Nederlandse organisaties multicloud als de standaardinstelling voor bedrijfs-IT, een enorme toename ten opzichte van vorig jaar toen dat percentage nog op 3% lag. Ook zegt 64% van de respondenten van plan te zijn om in de komende één tot drie jaar meerdere clouds te gaan gebruiken.

Hoewel de adoptie van multicloud in Nederland toeneemt, is de overstap naar gemengde omgevingen niet altijd makkelijk. Dit geldt met name voor organisaties die verouderde legacy applicaties, infrastructuur, systemen en platforms gebruiken. Uit het onderzoek blijkt dat het beheren van de kosten van meerdere omgevingen het grootste obstakel is, met data-integratie-uitdagingen op de tweede plaats. Gelukkig zien we al nieuwe golven van orkestratiesoftware, kostenbeheersing en beveiligingstools. Deze zouden het CIO’s en CTO’s gemakkelijker moeten maken om controle te krijgen over hun multicloud-landschap.

Externe invloeden hebben altijd als katalysator voor IT-veranderingen gediend: zo dicteerde persoonlijke productiviteit de overstap van mainframe computing naar client/server. Een kwakkelende economie aan het begin van de jaren negentig zorgde bijvoorbeeld voor een omarming van goedkopere pc’s. Het lijkt erop dat we hier hetzelfde zien: multicloud is op de juiste plaats op het juiste moment voor dit huidige tijdperk van onzekerheid.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...