Veel Nederlandsers willen zichzelf van internet verwijderen

internet

Meer dan een derde van de Nederlanders zou zichzelf van internet verwijderen als zij deze mogelijkheid hadden. Maar liefst 56% geeft aan geen reden te hebben om hun naam online te hebben staan, terwijl 39% zich misbruikt voelt omdat bedrijven de gegevens in hun voordeel gebruiken.

Hoewel naar schatting 96% van de Nederlandse bevolking online gaat, blijkt uit een nieuwe studie van cybersecuritybedrijf NordVPN dat meer dan een derde van de Nederlanders (33%) ervoor zou kiezen om zichzelf van het internet te verwijderen als zij deze mogelijkheid hadden. Dit komt omdat 56% aangeeft geen reden te hebben om hun naam op internet te hebben, terwijl 39% zegt zich misbruikt te voelen omdat bedrijven de gegevens in hun voordeel gebruiken. Nog een 27% geeft aan het internet niet te vertrouwen, terwijl 21% aangeeft dat het internet veel van hun tijd kost.

In het onderzoek onder 1.000 Nederlanders geeft 4 op de 10 aan dat zij hun persoonlijke financiële informatie het liefst van het internet verwijderen. Overige informatie die Nederlanders graag van het internet zien verdwijnen zijn:
– 31% – Ongunstige foto’s/video’s
– 28% – Gênante momenten
– 27% – Oude dating/sociale media profielen
– 11% – Arbeidsverleden

Betalen voor anonimiteit

Voor degenen die online anoniem willen zijn en daarvoor willen betalen, blijkt uit het onderzoek dat 28% van de Nederlanders tot €100 zou betalen, 12% zou tussen de €101 en €500 betalen en 5% zou tussen de €501 en €1.000 betalen om anoniem te blijven.

Angst voor lekken medische informatie

Uit het onderzoek bleek dat het veilig houden van hun persoonlijke informatie op het internet de sleutel is tot online geluk, aangezien 76% van de Nederlanders het meest bang zou zijn dat een hacker (of kwaadwillende derde partij) toegang krijgt tot hun financiële gegevens, terwijl 59% aangeeft “medische informatie” als belangrijkste angst te zien. 47% is bang voor sms’jes en e-mails, 41% houdt graag het seksleven geheim en 35% is bang dat sociale media-accounts gehackt worden.

Cyberbeveiligingstools

Hoewel we hopen sommige dingen over onszelf online te kunnen verwijderen, kunnen alleen betere online gewoonten Nederlanders al helpen zich veiliger te voelen wanneer ze op het internet surfen. Het gebruik van geavanceerde wachtwoorden, vertrouwde cyberbeveiligingstools en het kweken van algemeen bewustzijn gaat al helpen om de meest waardevolle informatie online te beschermen voor de komende jaren, stelt NordVPN.

Gerelateerde berichten...

X