Webwinkels nemen vaak geen oud apparaat terug

online shop online omzet consumentenrechten

Webwinkels nemen vaak geen oud apparaat terug. Slechts 15% van de webwinkels biedt de mogelijkheid om ze gratis in te leveren bij aankoop van een nieuw apparaat. Dat blijkt uit een steekproef van de ILT (Inspecie Leefomgeving en Transport) onder 50 webwinkels die elektrische en elektronische apparatuur aanbieden.

Winkels zijn intussen wel verplicht om klanten de mogelijkheid te bieden om hun oude, afgedankte apparaat zonder kosten in te leveren. Dit is de zogenoemde oud-voor-nieuw-regeling. Webwinkels moeten op hun site dus vermelden dat de klant het oude apparaat kosteloos kan versturen. En dat moeten ze doen voordat de aankoop en betaling van het nieuwe apparaat plaatsvindt.

Keurmerken

Na de steekproef en een aanschrijving van de ILT paste een aantal bedrijven hun website alsnog aan. Tegen de bedrijven die dat niet doen treedt de ILT handhavend op. Ook gaat de ILT onderzoek doen naar de keurmerken die webwinkels voeren. De ILT wil weten of de oud-voor-nieuw-regeling een eis is om het keurmerk te mogen voeren. En als dat niet zo is of dat in de toekomst wel kan.

Juist in deze coronatijd waarin een groot deel van de aankopen online plaatsvindt, is het belangrijk dat webwinkels oude apparaten innemen. Die kunnen vervolgens op de juiste manier verwerkt worden. Dat leidt tot refurbishing of recycling, zodat het hergebruik toeneemt en de hoeveelheid afval afneemt.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X