Werkloosheid treft technische beroepen niet

werk

Technische beroepen worden niet getroffen door de opgelopen werkloosheid vanwege de coronacrisis. Dat geldt ook voor beroepen in de zorg. Dat blijkt volgens analyse van de NOS uit de  UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt.

De analyse laat zien waar een groot tekort is en waar niet. Uit de laatste indicator bleek dat het UWV sinds de start van de meting vijf jaar geleden nog nooit zo’n grote afname zag in het aantal vacatures dat (nog) open staat.

Developers

De krapte zit vooral in de vraag naar software- en appontwikkelaars, netwerkspecialisten, gebruikersondersteuning rond ICT. Vooral de arbeidsmarkt voor ontwikkelaars komt maar voren als ‘zeer krap’.

Verder blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht dat deze tekorten sinds de crisis helemaal niet zijn veranderd. Wat voorheen een zogeheten ‘krapteberoep’ was, is dat nu nog. En ook het UWV verwacht aan de ene kant dat de werkloosheid de komende tijd zal oplopen. Dat gaat dus niet gelden voor veel van deze ‘krapteberoepen’. Het gaat dan vooral om beroepen die jarenlang al erg krap zijn. Dat geldt vooral voor beroepen waarvoor je eerst een specialistische opleiding moet doen. Technische beroepen vallen al jaren in de categorie.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X