Stofberg en Rouw: Durf te experimenteren met data

Bart Stofeberg en Eelco Rouw publiceren in ICT/Magazine deze maanden een serie artikelen waarin ze ingaan op de drie pushes; de technology push, de information push en de social push. Hierin maken we kennis met voorbeelden van vernieuwing, van ontwikkelingen en experimenten van anderen, om inspiratie op te doen om zelf te gaan experimenteren. We kunnen het ons namelijk niet veroorloven om niets te doen.

Aan de it-kant zijn er drie grote veranderbewegingen. Het bekendst is de technology push, steeds weer introducties van nieuwe technologieën. De ‘information push’ is mogelijk nog ingrijpender. We creëren met zijn allen steeds meer data en leren daar meer mee te doen. De derde beweging is de social push, het ontstaan van een wereldwijde vloeibare community met een heel eigen dynamiek.

Iedereen verspreidt elke dag onnoemelijke hoeveelheden data over zijn of haar gedrag. Die data wordt informatie zodra je er betekenis aan geeft. Één gegeven kan een heleboel opleveren. Zo stopt modehuis Zara RFID-tags in alle kledingstukken, zodat ze de bewegingen van kleding in de winkel kunnen volgen. Hierdoor zien ze precies welke kleding vaak teruggehangen wordt en kunnen ze bijna realtime de collectie aanpassen. Op basis van browse- en zoekgedrag kan Google een griepepidemie voorspellen, drie weken voordat instituten als het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu dat kan doen. Drie weken!

We noemen al die data big data, omdat de data in zulke massieve hoeveelheden voorkomt. Sensoren meten duizenden keren per seconde, filmbeelden herbergen onnoemelijk veel informatie in één beeld en we kunnen aan al die data op ontzettend veel verschillende manieren betekenis geven en combineren.

Sinds een paar jaar is data een ‘veel’woord geworden als water, sneeuw en zand. Je kunt het nog steeds hebben over losse datadruppels, datavlokken en datakorrels, maar in de kern is data ontelbaar geworden, zoals ook water, sneeuw en zand ontelbaar zijn. We hebben het dan ook niet meer over een datawarehouse, maar over een data lake, zeg maar een datameer. Een soort plas waarin data vrijelijk kan rondzwemmen en door verschillende afdelingen ‘opgevist kan worden. En dat heeft eigenschappen, want data is een enkelvoudwoord geworden.

De oude manieren waarop we met data omgingen werkt dus niet meer. We moeten durven te experimenteren met data. Tegenwoordig zou het er veel meer zo uitzien: Wat is er mogelijk (business en IT), wat zouden we daarmee willen (business en IT), hoe zouden we dat voor elkaar kunnen krijgen (business en IT) en werkt het ook echt zoals we denken (business en IT)? We hebben een heel ander model nodig!

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van december

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...