Patiënt vindt inzage en overleg belangrijker dan privacy

geboortedatum

Met een beroep op privacy, brandde de Eerste Kamer in 2011 het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) af. Anno 2014 ervaren ziekenhuizen dat patiënten inzage en overleg belangrijker vinden dan privacy. Artsen zijn huiveriger.

Het gesneefde EPD kreeg een opvolger in het Landelijk Schakelpunt (LSP), dat werd beheerd door verzekeraars en zorgaanbieders. De meeste ziekenhuizen doen nog niet mee. Tientallen ziekenhuizen begonnen eerst met eigen dossiersystemen, waarin patiënten zelf informatie kunnen inzien en soms ook toevoegen.

“De patiënt wordt mondig en mederegisseur van zijn genezingsproces. Dat is een cruciale en nieuwe tendens,” aldus Renée Barge, lid Raad van Bestuur van Bronovo. “De leeftijd van de gemiddelde gebruiker is rond de 55 jaar. Dus juist niet de jongere patiënt, zoals je zou verwachten.” Het aantal patiënten dat het afgelopen jaar op het LSP aansloot is met 3.000 nog beperkt. Maar de ervaringen zijn goed volgens Barge: “Zo’n 96 procent wil op een rustig moment zijn eigen medische gegevens nalezen. Ruim 90 procent zegt in de toekomst in te blijven loggen.”

Volgens internist-nefroloog Yvo Sijpkens hebben zijn patiënten met chronische nierschade veel baat bij het online dossier. “Als zij hun onderzoeksuitslagen vooraf inzien, gaan ze goed voorbereid naar de poli. Ten tweede leidt het bespreken van de uitslagen nu vaker tot patiënteneducatie. We kunnen meer ingaan op leefstijl en medicatie.” Tijdsbesparing en betere consulten dankzij het patiëntdossier gaan volgens Sijpkens nog meer spelen bij de online consults met beeldbellen waarmee hij binnenkort begint. “Het delen van het dossier vindt dan direct plaats.”

Privacy-waakhond CBP koestert intussen geen bezwaren tegen de vele decentrale dossiers door ziekenhuizen en marktpartijen. “Zolang ze zich aan de privacywet houden is er geen probleem. We ontvingen geen klachten,” aldus de woordvoerster. Ziekenhuizen lopen vooruit op nieuwe wetgeving voor uitwisseling van patiëntgegevens en doen aan zelfregulering waarin toestemming en inzage door patiënten en toegang voor derden zijn geregeld.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van december.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...