Aanpak cybercriminaliteit sinds corona belangrijker dan ooit

Cyberweerbaarheid

De corona-crisis dwong bedrijven om snel over te stappen op thuiswerken. Dit bracht nieuwe beveiligingsrisico’s met zich mee. Het probleem is dat IT-professionals moeite hebben om deze risico’s op te vangen met hun bestaande beveiligingstools. Dit blijkt uit onderzoek van Thales. Zes op de tien respondenten zegt dat traditionele security-tools nog altijd het voornaamste middel vormen om op afstand toegang tot bedrijfsapplicaties te krijgen. De meeste organisaties maken daarbij gebruik van VPN.

Geen vertrouwen

Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom bijna de helft (44%) van de respondenten er geen vertrouwen in heeft dat hun systemen voor toegangsbeveiliging effectief kunnen worden opgeschaald. Dit is nodig om veilig thuiswerken mogelijk te maken.

Nationaal centrum

De bevindingen van Thales staan niet op zichzelf. Te veel organisaties en bedrijven werden afgelopen jaar getroffen door cyberaanvallen. Om die reden pleiten specialisten ervoor een fysiek nationaal centrum voor cybersecurity te creëren. Alleen zo’n radiale stap kan het dataverkeer afdoende beschermen.
“Onze verdediging kent nu geen regie”, stelt Michiel Steltman, directeur van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland vandaag in het FD. “Juist nu hebben we een centrale aanpak nodig. Dat gaat niet lukken zonder een centrale plek.”

Het probleem is niet alleen dat hackers meer dan ooit actief zijn, maar ook dat veel aanvallen, ook in het buitenland, lopen via datacenters in Nederland. Dit zou een bedreiging kunnen vormen voor de sterke positie die Nederland nu nog heeft in de wereldwijde digitale economie, stelt het FD.
Afgelopen jaar speelde de corona-crisis cybercriminelen in de kaart. Vooral door het fors toegenomen thuisweken. Zo steeg het aantal ransomware-aanvallen met 150 procent. Uit het onderzoek van Thales blijkt dat de coronacrisis ingrijpende gevolgen voor de beveiligingsinfrastructuur heeft gehad. Dit geldt in het bijzonder voor frameworks voor toegangsbeheer en authenticatie. Organisaties werden gedwongen om over te stappen op moderne security-strategieën, zoals zero trust, om te kunnen voldoen aan de behoeften van mobiele medewerkers en thuiswerkers.

Gerelateerde berichten...