AP niet in gebreke in Google-zaak

privacy toetsenbord met rechtershamer

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is niet in gebreke door niet zelf op te treden in de meest recente Google-zaak die de Consumentenbond had aangespannen.

De rechter oordeelde in een zaak die de bond in 2020 aanspande, omdat de AP twee jaar na het indienen van de klacht tegen Google over privacyschendingen nog altijd niets had besloten. Met de procedure wilde de Consumentenbond de AP dwingen alsnog te doen in de Google-zaak. Een eerdere ingebrekestelling wees de toezichthouder echter ook al van de hand.

Tegenslag

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, is teleurgesteld over de uitspraak. “Dit is een tegenslag voor consumenten. Zij zijn gedwongen te wachten op een uitspraak van de Ierse toezichthouder, maar dat doen ze al ruim 3 jaar. En intussen blijven de overtredingen onbestraft. Dat is enorm frustrerend. De AP moet meer doen om dat proces te bespoedigen. Temeer daar Google intussen alle gelegenheid krijgt om met de Ierse toezichthouder te communiceren en op die manier invloed uit te oefenen. Consumenten worden niet gehoord. De manier waarop het Europese toezicht op dit moment is ingericht schiet echt tekort. Dit zullen we de komende tijd dan ook onder de aandacht brengen.”

Lees meer:

Gerelateerde berichten...