Bedrijfsleven waarschuwt Europese Raad over nieuwe ePrivacy Regulation

De gevolgen van de aankomende ePrivacy Regulation (ePR) in Europa botsen met de pas ingevoerde AVG. De ePR moet de vertrouwelijkheid van digitale communicatie beter beschermen. Toch is de afgelopen jaren de rijkweidte van de verordening steeds breder geworden.

Te breed vindt een groep deskundigen die deze week een brandbrief stuurde naar de Europese Raad. Op 8 juni vergadert een werkgroep van de Europese Raad over de huidige tekst van de ePrivacy Regulation. De inzenders van de brief hopen op deze manier de pijnpunten nog eens extra aan te kaarten.

 

Botsen met AVG

De brief wordt breed ondersteund. Naast branchevereniging Nederland ICT en DINL is de brief bijvoorbeeld ook ondertekend door de Europese koepel van werkgeversorganisaties.

De groep hekelt met name de juridische gronden voor het verwerken van data. Ook het vragen van toestemming verschilt met de nieuwe AVG-wet. En dat gaat dus problemen opleveren, nog voordat de ePR ingaat.

 

Waarschuwing

De coalitie waarschuwt verder voor de potentiële reikwijdte van de nieuwe regels. Door de brede definitie van digitale communicatie raakt de ePR waarschijnlijk alle sectoren van de digitale economie. Dit gaat van digitale media tot autonome voertuigen en van medische apparatuur tot smart industry.

In het beste geval leidt de verordening in al deze sectoren tot extra regeldruk. In het ergste geval kunnen producten en diensten niet meer worden aangeboden. Dat zet een flinke rem op innovatie en de ontwikkeling van de digitale economie.

 

Vertrouwelijk

De coalitie benadrukt dat vertrouwelijke digitale communicatie beschermd moet worden. De brief roept de EU-lidstaten wel op tot een zorgvuldige behandeling van het huidige voorstel en geen overhaaste besluitvorming. De ePR moet zo veel mogelijk verder bouwen op de stevige basis voor gegevensbescherming die er met de Avg is gelegd.

 

 

Gerelateerde berichten...

X