Evenement Nederlandse AI Coalitie ‘Leren met AI’

Op woensdag 13 april organiseert de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) een evenement in Jaarbeurs (Utrecht) over Leren met AI.

De toepassing van Artificiële intelligentie (AI) verandert ons leven op dit moment al fundamenteel en we staan nog maar aan het begin. AI wordt gebruikt in uiteenlopende toepassingen: van gezichtsherkenning tot vertaalapps, van medische diagnoses tot het anticiperen op criminaliteit en het beïnvloeden van wat we kopen, lezen en stemmen. De komende jaren zal AI doordringen in steeds meer domeinen van de samenleving. In het rapport ‘Opgave AI. ‘De nieuwe systeemtechnologie’ concludeert de WRR dat als Nederland zich op deze fundamentele verandering niet goed voorbereidt, er niet alleen het risico is dat kansen worden gemist, maar ook dat de samenleving opgescheept wordt met een technologie die onze belangen niet dient.

De NL AIC functioneert als dé katalysator van AI-toepassingen in ons land. De ambitie is om Nederland in een voorhoedepositie te krijgen op het gebied van kennis én toepassing van AI voor welvaart en welzijn met inachtneming van Nederlandse en Europese normen en waarden.

Tijdens het evenement gaan we in op het thema ‘Leren met AI’. Er valt immers nog veel te leren en te verbeteren in zowel de technologie, de toepassing, de randvoorwaarden en ethisch/juridische kaders, in business cases, kennis, acceptatie en betrokkenheid. Er worden onderwerpen van gemeenschappelijk belang voor alle economische en sociale sectoren behandeld en komen ook onderwerpen uit verschillende AI-toepassingsgebieden aan bod met bijdragen vanuit de werkgroepen van de coalitie, partners en regionale ecosystemen in Nederland. Het programma wordt opgebouwd rond vier tracks:

  • AI en Business (opleiding en training, strategie, management)
  • AI en Wetenschap (techniek, algoritmiek, research)
  • AI en Maatschappij (mensgerichte AI, wetgeving, burgers)
  • AI for Change (diversiteit, inspirerend, duurzaam)

Keynote spreker Kees Verhoeven zal in de ochtend (10. 00 uur) kritische kijken naar de ethische aspecten, de fysieke kant (de infrastructuur), maar ook de kansen en mogelijkheden benoemen.

In de middag (15.00 uur) spreekt Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, mevrouw A. van Huffelen over de uitdagingen, de kansen, de menselijke kant en het belang van goede wet- en regelgeving hierbij.

Kijk voor het programma op https://nlaic.com/event-nl-aic-2022 .

Een greep uit het programma en sessies:

Woensdag 13 april | 10.30 – 10.45 uur: Uitreiking Briljante Mislukkingen Award AI publieke diensten . Prof. Dr. Paul Louis Iske, chief failure Officer maakt de drie genomineerden bekend voor de eerste uitreiking van deze award en maakt de winnaar bekend.

Sessie in het middagprogramma: · Learning Communities: AI is zo alom vertegenwoordigd dat het voor elke professional van belang is na te denken wat het voor zijn of haar beroep betekent. In multidisciplinaire learning communities wordt met en van elkaar geleerd over bijvoorbeeld AI.

· Embedded AI: Bij Embedded AI wordt (een deel van) de verwerking en het leren lokaal uitgevoerd, dus dicht bij, of zelfs in, de sensor. Dit maakt een heel nieuw scala aan toepassingen mogelijk, en brengt veel uitdagingen aan het licht die moeten worden opgelost.

Ethical AI: PACE, hét Platform voor Participative And Constructive Ethics, is de plek binnen de NL AIC waar ethiek en AI samenkomen. Dit platform kijkt vanuit die participatieve en constructieve ethische focus naar ethiek en AI in de praktijk, naar ethiek in organisaties, naar ethische methodes.
De harde realiteit van data delen. Niet makkelijk, niet onmogelijk :Hoe we AI-applicaties kunnen voeden met data weten we. Maar hoe doen we dat op een verantwoorde manier? In deze sessie nemen we u graag mee in welke hobbels moeten worden genomen. Niet vanuit de theorie, maar vanuit een concrete use case uit de gezondheidszorg waar we echte data vanuit echte bronnen voor een specifieke applicatie bij elkaar hebben gehaald.

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen. Het NL AIC Evenement wordt gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht. Aanmelden bij NL AIC is noodzakelijk.

Gerelateerde berichten...

X