Fairphone publiceert impact rapport 2021

Fairphone, de Nederlandse sociale onderneming die bouwt aan een markt voor ethische smartphones, kondigt de publicatie aan van het impact rapport voor 2021. In het rapport roept Fairphone alle spelers in de elektronica-industrie op om ervoor te zorgen dat de werknemers bij hun directe leveranciers een leefbaar loon krijgen.

Om dit te realiseren betaalt Fairphone een productprijs waarin de échte arbeidskosten verrekend worden. In het verslag wordt ook bekendgemaakt dat Fairphone zijn leefbaar loonbonus programma heeft uitgebreid naar een tweede fabriek. De leefbaar loonbonus wordt nu uitbetaald in de fabrieken waar de Fairphone 3+ én de Fairphone 4 in elkaar worden gezet. Hiermee laat Fairphone zien dat de aanpak schaalbaar is, ook voor andere bedrijven. Het impact rapport van 2021 is het eerste rapport dat door de externe, onafhankelijke partij ERM CVS is beoordeeld.

Lage lonen zijn een groot probleem voor werknemers in de elektronica-industrie. Deze werknemers moeten vaak twee tot drie keer hun huidige loon, het wettelijke minimumloon, verdienen om zichzelf en hun gezin een eenvoudig, maar fatsoenlijk leven te kunnen veroorloven. Een leefbaar loon dus. Fairphone was het eerste elektronicabedrijf dat in 2019 fabrieksarbeiders steunde met een leefbaar loonbonus.

Fairphone’s leefbaar loonbonus is bedoeld om het inkomen en het leven van fabrieksarbeiders en hun gezinnen te verbeteren. Van elke Fairphone 4 gaat $1,99 USD naar de arbeiders van Fairphone’s leveranciers in de vorm van een bonus. Sinds 2019 hebben meer dan 2.500 fabrieksarbeiders ruim $550.000 USD ontvangen om hun inkomen te verhogen.

Dit betekent dat de arbeiders gemiddeld een maandsalaris extra per jaar ontvangen, waarmee het gat richting een leefbaar loon met gemiddeld 8% wordt gedicht. Het percentage fabrieksarbeiders dat hun loon eerlijk vindt is in de Fairphone 3-fabriek gestegen van 27% naar 49%. Fairphone roept nu alle andere elektronica bedrijven op om ook productprijzen te betalen die een leefbaar loon mogelijk maken.

Andere highlights uit het impact rapport van 2021:

Smartphonegebruik langer dan 5 jaar: 75% van de uitstoot van een telefoon wordt veroorzaakt door de productie ervan. Dit betekent dat de CO2-uitstoot het meest wordt verlaagd als de telefoon langer wordt gebruikt. Fairphone doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de gebruikers hun telefoon langer gebruiken.

Om deze vooruitgang te meten, voorspelt de levensduur score van Fairphone de gemiddelde levensduur van Fairphone 3/3+ en 4. Dit wordt gedaan door de gemeten werkelijke levensduur te combineren met de verwachte levensduur. Fairphone’s doel was een levensduur van 4,5 jaar. Dit werd overtroffen met een resultaat van 5,5 jaar in 2021.

100% e-waste neutraal: Slechts 20% van de verkochte smartphones wordt op de juiste manier gerecycled. Hierdoor is e-waste wereldwijd uitgegroeid tot een van de snelst groeiende afvalstromen. Dit is de reden waarom Fairphone vol trots een nieuwe telefoon heeft gelanceerd die volledig e-waste neutraal is. Dit houdt in dat voor elke Fairphone 4 telefoon en onderdeel dat Fairphone verkoopt, een andere telefoon of onderdeel dat zich aan het einde van de levensduur bevindt wordt hergebruikt of gerecycled.

Van 8 naar 14 eerlijke materialen: Op het gebied van eerlijke grondstoffen heeft Fairphone zijn ambitie verhoogd van 8 materialen in de Fairphone 3 naar 14 materialen in de Fairphone 4, met als doel om in 2023 70% hiervan uit eerlijke en duurzame bronnen te hebben verkregen. In 2021 werd dit afgetrapt met 31% in de (nieuwe) toeleveringsketen van de Fairphone 4, resulterend in een 100% gerecycled plastic achterkant van het toestel, 98% aluminium van Aluminium Stewardship Initiative (ASI), Performance Standard gecertificeerde leveranciers voor het midframe, 86% gerecyclede zeldzame grondstoffen in de luidspreker en vibratiemotor en een toename van Fairtrade goud in de toeleveringsketen van de board-to-board connector, naast de PCB, batterij PCB, batterij aansluitingen en luidspreker.

Hogere omzet: Om zowel een inspirerend voorbeeld voor de sector als financieel duurzaam te zijn, zijn omzet en winst een van de belangrijke drijfveren voor de activiteiten van Fairphone. Ondanks wereldwijde leveringsproblemen is de omzet t.o.v. 2020 met nog eens 1 miljoen euro gestegen. Dit is mede dankzij de hogere verkoopprijs van de Fairphone 4 en de uitbreiding van de accessoire portfolio. Fairphone boekte in 2021 €36.961.604 aan omzet, tegenover €35.930.371 in 2020.

In 2021 heeft Fairphone maar liefst 668.000 kg CO2 en 8.024 kg e-waste kunnen voorkomen. De sociale onderneming heeft ook het leven van 7.475 mensen direct en 18.224 mensen indirect verbeterd.

Eva Gouwens, CEO van Fairphone, licht toe: “Fairphone begon als een bewustwordingscampagne en groeide uit tot een innovatieve sociale onderneming. Onze manier van werken is geworteld in positieve disruptie. We dagen de status quo uit en laten zien dat het mogelijk is om een telefoon te maken die eerlijker is en vriendelijker voor het milieu. Elke keer dat we een verantwoorde bron van grondstoffen aanboren, of op een andere manier innoveren om fabrieksarbeiders beter te behandelen, of laten zien hoe modulariteit de levensduur van een telefoon verlengt en de CO2-voetafdruk verkleint, delen we die resultaten met de wereld en moedigen we onze collega’s in de smartphone-industrie aan om met ons mee te doen. We zien elke dag bewijzen dat we op weg zijn naar een kantelpunt waar eerlijke en duurzame materialen en productie de norm wordt in plaats van de uitzondering. Ik heb echter ook gemerkt dat we niet dezelfde urgentie zien om werknemers eerlijker te behandelen. Dit jaar willen we mijn collega CEO’s uitdagen om meer duurzame en ethische smartphones te maken. Ik kan geen excuus bedenken waarom de arbeiders die onze telefoons in elkaar zetten geen leefbaar loon betaald krijgen. Dat kost minder dan de prijs van een kop koffie. Als je weet dat je klanten bereid zijn dat te betalen, zodat de mensen die je telefoon hebben gemaakt eerlijk worden behandeld, waarom zou je dat dan niet doen?”

Gerelateerde berichten...