Samen sterker: de weg naar een veiligere digitale wereld

Beveiliging is een integraal onderdeel van onze technologische infrastructuur. Door de aanhoudende digitalisering en toenemende afhankelijkheid van platforms, wordt de behoefte aan veilige en weerbare systemen steeds urgenter. Helaas zijn er nog steeds veel bedrijven die onder de ‘security poverty line’ vallen.

Deze organisaties hebben onvoldoende maatregelen genomen om zich te beschermen tegen cyberdreigingen. Dit kan te wijten zijn aan beperkte middelen, gebrek aan bewustzijn of onvoldoende toegang tot technologie. En dat is zorgwekkend, want uit cijfers van Accenture blijkt dat 43% van de cyberaanvallen gericht is op kleine bedrijven, terwijl slechts 14% de mogelijkheid heeft om zichzelf effectief te beschermen.

Cybersecurity is een recht
Onze levens zijn tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met digitale platforms. Daarom heeft iedereen ook het recht op goede beveiliging ervan. Want ook wanneer mensen zelf strenge beveiligingsmaatregelen hebben genomen, kunnen onbeschermde personen dienen als toegangspoort voor criminelen om een groter netwerk in gevaar te brengen. Hierdoor lopen zelfs degenen die wel strenge beveiligingsmaatregelen hebben genomen het risico getroffen te worden door digitale dreigingen. Goede security moet daarom voor iedereen toegankelijk worden.

Cybercriminelen evolueren voortdurend en opereren vaak in complexe, gecoördineerde netwerken en kunnen met vrij weinig middelen veel schade aanrichten. Om deze geavanceerde bedreigingen tegen te gaan, is er een gezamenlijke aanpak nodig waarbij beveiligingsleveranciers actief samenwerken. Dit is ook het uitgangspunt van de onlangs door het kabinet gepresenteerde Internationale Cybersecuritystrategie 2023-2028, waarbij Nederland samen met andere landen blijft streven naar een open, vrij en veilig cyberdomein door dreigingen tegen te gaan.

Omdat geen leverancier het monopolie heeft op beveiligingsoplossingen, bouwt men juist een effectief verdedigingsmechanisme door het bundelen van middelen, kennis en technologie. Deze gezamenlijke aanpak zal niet alleen helpen bij het beveiligen van individuele systemen, maar zal ook de beveiligingsstandaarden van het bredere digitale landschap versterken.

Een zwakke schakel in de keten kan het hele digitale systeem in gevaar brengen. Het is dus cruciaal om security als een gedeelde verantwoordelijkheid te beschouwen. Bedrijven moeten met name beveiliging prioriteren, niet alleen voor hun eigen belang, maar ook voor de bescherming van hun klanten. Een bedrijf met de juiste beveiligingsmaatregelen beschermt indirect ook zijn partners en klanten tegen mogelijke aanvallen, waardoor een veiligere digitale omgeving ontstaat voor iedereen die erbij betrokken is.

Samen sterker
Het verlagen van ‘security poverty’ gaat niet alleen over het versterken van degenen die momenteel te weinig middelen hebben. Het gaat erom onze collectieve verdediging tegen cyberdreigingen te versterken, respect te hebben voor ieders recht op beveiliging en de samenwerking tussen beveiligingsleveranciers te bevorderen. Cybersecurity is een gezamenlijke reis die we aan moeten gaan, want de beveiliging van de digitale wereld is zo sterk is als de zwakste schakel.

Gerelateerde berichten...