Sogelink versterkt positie in Nederland door overname Regeldienst

Sogelink, een toonaangevende Europese leverancier van softwareoplossingen voor professionals op het gebied van infrastructuur, bouw en vastgoedbeheer, neemt Regeldienst over, een gerenommeerd Nederlands softwarebedrijf gespecialiseerd in softwareoplossingen voor de publieke sector. Sogelink heeft in Nederland met Geodan de nr. 2 marktpositie in softwareoplossingen voor decentrale overheden (provincies, gemeenten en waterschappen).

Door de overname van Regeldienst wordt Sogelink marktleider in dit marktsegment in Nederland. Sogelink wordt ondersteund door Keensight Capital, een van de toonaangevende private equity-beheerders die zich toeleggen op pan-Europese Growth Buyout [[1]]-investeringen.

Door de samenwerking kunnen beide bedrijven hun expertise combineren op het gebied van digitale lokketten van lokale overheden. Ze bieden softwareoplossingen die lokale overheden helpen bij de voorbereiding van de invoering van de Omgevingswet. Die zal leiden tot vereenvoudiging en samenvoeging van de regels voor ruimtelijke ontwikkeling.

Strategische rationale

Door veranderende eisen op het gebied van bijvoorbeeld de energietransitie, het waterbeheer en de stikstofproblematiek lopen de regels op lokaal niveau sterk uiteen. Dit maakt de vergunningaanvraag complexer en leidt tot vertraging in het proces.

De Omgevingswet introduceert een nieuw raamwerk voor het beheer van de fysieke omgeving, inclusief ruimtelijke ordening, waterbeheer, energietransitie en infrastructuur. Het vereist robuuste softwareoplossingen om naadloze samenwerking mogelijk te maken en processen voor overheidsinstanties te stroomlijnen.

Sogelink (Geodan) en Regeldienst staan klaar om de beste keuze te worden voor overheidsinstanties die op zoek zijn naar betrouwbare en effectieve softwareoplossingen om door de complexiteit van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te navigeren. Ze worden op dit gebied marktleider in Nederland.

De samenwerking is er op gericht overheden te helpen bij het verhogen van hun serviceniveau op verschillende domeinen. Door gebruik te maken van hun uitgebreide productportfolio en kennis van de sector, zullen zij overheidsinstanties in staat stellen hun activiteiten te verbeteren en betere diensten aan bewoners en bedrijven te leveren.

Internationaal perspectief

Nederland loopt internationaal voorop in het optimaliseren van het vergunningaanvraagproces en Sogelink heeft de ambitie om de kennis en ervaring op dit gebied ook internationaal toe te passen. Hoewel elke markt zijn eigen dynamiek kent, ziet Sogelink in markten als Frankrijk en Scandinavië ruimte om ook daar de dienstverlening van lokale overheden te optimaliseren bij het aanvragen van vergunningen. De overname van Regeldienst versterkt daarmee niet alleen de kansen van Sogelink in Nederland, maar biedt dus ook internationale perspectieven.

Edwin van Rooiijen, CEO van Sogelink Nederland zegt in een reactie: “Wij zien de ontwikkelingen rondom het DSO en de Omgevingswet als zeer positief. Nederland is frontrunner in de wereld omdat het altijd in staat is geweest vernieuwend te zijn op het gebied van openbare registers. Dit is de basis voor bedrijven als Sogelink (Geodan) om technologie te ontwikkelen. Wij zijn de eerste partij die gebruik maakt van het open stelsel van het DSO om de systematiek van het DSO breder in te zetten en zo de dienstverlening van de decentrale overheden in de volle breedte naar een hoger plan te trekken. Deze overname helpt dat te versnellen”.

Manuel Rejen, oprichter van Regeldienst, benadrukte voordelen van de fusie: “Deze stap is een belangrijke mijlpaal voor ons. Het biedt ons niet alleen stabiliteit en toegang tot extra middelen, maar breidt ook ons productportfolio uit, waardoor we in staat zijn onze klanten een breder pakket aan oplossingen te bieden. Met het doel om verder te gaan dan de Omgevingswet, zijn we verheugd bij te dragen aan het succes van overheden bij het verhogen van hun serviceniveaus in verschillende domeinen.”

Gerelateerde berichten...