BREIN wil blokkering shadow libraries

internet sidn mobiel internet platformdiensten gigabitinternet

De Rechtbank Rotterdam beval afgelopen week de twee grootste illegale downloadplatforms voor ebooks, shadow libraries, te blokkeren. Het oordeel kwam tot stand op advies van de Stichting BREIN. Google werkt eraan mee.

Het gaat om Library Genesis en Anna’s Archive. Deze zogenaamde shadow libraries stellen on demand gratis vele duizenden ongeautoriseerde kopieën van auteursrechtelijk beschermde boeken, tijdschriften en artikelen gratis ter beschikking. BREIN vroeg de blokkering door access providers conform het ‘Convenant Blokkeren Websites’. Op grond van het Convenant moeten internetproviders, gehouden een bevel van een Nederlandse rechter tot blokkering van websites die inbreuk maken op auteursrechten en/of naburige rechten uitvoeren.

Het gaat om een dynamisch blokkeergebod. Dit betekent dat als de illegale websites wijzigen van domeinnaam of IP-adres, of als er nieuwe proxy- en mirror sites opduiken, BREIN deze wijzigingen kan doorgeven aan de providers. De effectiviteit van de blokkeringsmaatregel is groot doordat Google meewerkt. Op verzoek van BREIN worden  alle verwijzingen naar geblokkeerde websites helemaal uit de zoekresultaten verwijderd.

Vonnis

De voorzieningenrechter stelt in het vonnis dat de platforms Library Genesis en Anna’s Archive op grote schaal auteursrechtelijk beschermde werken ter beschikking stellen aan het publiek. Pogingen van BREIN om de partijen achter de sites en ook de betrokken hostingbedrijven en andere relevante tussenpersonen aan te spreken strandden omdat ze allemaal in het buitenland zitten en vaak ook anoniem zijn. Daarom is een meer generieke maatregel nodig.

Net als bij de voorgaande blokkeringsbevelen gaat het om een bevel dat de internet access provider de toegang tot domeinnamen en IP-adressen, binnen vijf werkdagen na aanlevering door BREIN, dient te blokkeren. “Dit soort illegale shadow libraries zijn zeer schadelijk. De enige die er beter van worden zijn de anonieme eigenaren van deze illegale diensten. Auteurs en uitgevers zien niets terug van hun inspanningen en investeringen. Als een boek eenmaal op deze manier illegaal wordt aangeboden, dan kan je het als auteur of uitgever niet meer offline krijgen en kan een ieder er gratis bij. Het is daarom goed dat deze diensten nu ontoegankelijk worden gemaakt. Auteursrechthebbenden verdienen een eerlijke boterham. Er zijn talloze legale manieren om aan ebooks te komen. Dit kan desgewenst ook heel goedkoop zoals via de bibliotheek.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...