Volgt u het nog?

Het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. ‘Niet te geloven’, was mijn reactie. Werknemers dachten kortgeleden nog dat de financiële problemen voorbij waren en er eindelijk geïnvesteerd kon worden in allerlei noodzakelijke voorzieningen, niet in de laatste plaats in ICT.

Toen de MC Groep van Loek Winter de IJsselmeerziekenhuizen overnam, was ik aanvankelijk aangenaam verrast. Aangezien ziekenhuizen geen winstdoelstelling hebben, moest de man een ideëel doel nastreven. Net zoals ICT’ers in de zorg die daar werken omdat ze dat leuk vinden, en zeker niet om hun magere salaris. Loek Winter is een gepromoveerde radioloog en hoogleraar in het ‘Healthcare Entrepreneurship’ aan de Nyenrode Business Universiteit. Dat beloofde veel goeds, zeker wanneer we bedenken dat ICT in het hart zit van het verbeteren van de gezondheidszorg.

De pers had waarschijnlijk dezelfde hoop. We lazen onder meer: ‘Loek Winter gaat zich meer richten op strategie, innovatie en business development’. Of in het AD: ‘MC Groep heeft de 10e plaats behaald in de Ziekenhuis Top 100 (…), een stijging van maar liefst 72 plaatsen ten opzichte van vorig jaar’. Ook het jaarverslag 2017 van de ziekenhuizen van Loek klinkt veelbelovend: ‘(…) Thema’s als ‘hospital at home’ en ‘e-health’ zullen een belangrijke rol krijgen in onze toekomstige wijze van behandeling en verzorging van patiënten’. Die grote stap voorwaarts, met IT natuurlijk, leek puur een kwestie van tijd. Met als ontnuchterend dieptepunt: faillissement!

Er was overleg met de zorgverzekeraar over investeren in eHealth, maar zij zagen daar ‘onvoldoende soelaas in’, met als gevolg dat de banken de stoppen eruit trokken. Dit kennen we nog van het Orbis ziekenhuis, dat in 2009 het predicaat ‘ziekenhuis van de 21e eeuw’ kreeg. Er werd zo innovatief met IT omgegaan. De toenmalige minister van Volksgezondheid, Els Borst, ondersteunde dat project en formuleerde zelfs een opdracht voor Orbis. Toen het financieel spannend werd, trokken overheid en zorgverzekeraars hun steun in. Op stel en sprong moesten ambities worden bijgesteld, omdat banken de schulden versneld gingen terugeisen. Het ziekenhuis ging door een diep dal en fuseerde uiteindelijk met het Atrium ziekenhuis in Heerlen. Je hoort er niets meer over. De hoofdrolspelers verdwenen door de achterdeur en de overheid en zorgverzekeraar gingen over tot de orde van de dag.

De pers publiceert inmiddels artikelen, waarbij het vermoeden rijst of het Loek Winter misschien toch gewoon om geld zou gaan. Ook de politiek ‘zit muurvast in het zorgdebat’. Bij de IJsselmeerziekenhuizen gaat het om een schuld van ‘slechts’ 50 miljoen. Om dit in perspectief te plaatsen: voor het PGO wordt € 500 miljoen aan subsidies voor ict-leveranciers uitgedeeld. Ook de € 100 miljoen subsidie in het VIPP-programma voor de ziekenhuizen gaat grotendeels naar ict-leveranciers. Die mogen namelijk wel winst maken! Zo maakt een partij als Chipsoft € 40 miljoen winst op een omzet van € 80 miljoen. Met subsidiegelden?! Dat is ongeveer het verlies van de IJsselmeerziekenhuizen.

Kunt u het nog volgen? Ik niet. Ik hou mij vast aan geluiden uit welingelichte kringen, dat de overheid nu serieus meer regie zal gaan nemen op ICT. Het zal tijd worden!

 

 

Gerelateerde berichten...

X