Welke invloed heeft de Merge update op de snelheid van Ethereum?

De langverwachte upgrade waarmee Ethereum van Proof of Work overgaat naar Proof of Stake wordt de Merge genoemd. De belangrijkste testfasen van deze grote update zijn aangebroken en binnenkort gaat het netwerk over op het nieuwe mechanisme. Welke invloed heeft deze update op de snelheid van Ethereum? Je leest het hier.

Energieverbruik

Door de merge update zal het energieverbruik van het Ethereum naar beneden gaan. Doordat er gebruik zal worden gemaakt van het Proof of Stake mechanisme betekent dat het minen van Ethereum verleden tijd zal zijn, met een drastische vermindering van het energieverbruik als gevolg.

Deflatie van Ether

Na de merge is de kans groot dat het Ethereum netwerk onderhevig zal zijn aan deflatie. Na de merge zullen er geen nieuwe ether meer worden uitgegeven. Dit betekent dat in combinatie met het bestaande burning proces de hoeveelheid ether naar alle waarschijnlijkheid zal krimpen. Dat is weer interessant voor de ethereum koers die hierdoor zou kunnen gaan stijgen. Het is moeilijk te voorspellen wat dit met de bitcoin koers zal doen.

Beacon chain

Aan het einde van 2020 lanceerde Ethereum de beacon chain. Dit was de eerste stap die Ethereum zette naar een proof of stake mechanisme. Het netwerk bestaat uit validators die de munten kunnen vastzetten in het blockchainprotocol. Het traditionele netwerk waar Ethereum op draait wordt de Mainnet genoemd. Op het moment dat het mainnet en de beacon chain worden samengevoegd kan Ethereum gebruik maken van Proof of stake.

Wat is Proof of work?

Elke participant op de blockchain kan zijn of haar computer laten werken voor het netwerk. Dit wordt minen genoemd. Voor het goedkeuren van transacties krijg je een beloning. Dit goedkeuren gebeurt door het oplossen van complexe mathematische puzzels. Om de oplossing te vinden is veel rekenkracht nodig. Computers die minen gebruiken erg veel stroom. Dit is dan ook gelijk het grootste nadeel van proof of work.

Wat is Proof of stake?

Proof of stake is een andere benadering om tot een consensus te komen. Niet aan de hand van hoe krachtig een computer is maar aan de hand van hoeveel munten ze in het blockchainnetwerk hebben. Dit heet Proof of stake. Hoe meer cryptomunten je vasthoudt, hoe meer kans je hebt om transacties te verifiëren. Deze methode is een stuk duurzamer. Bij Proof of stake heb je geen miners maar validators. Ze minen geen blocks, maar doen aan forging en minting.

Testnet

In maart 2022 werd de merge update succesvol uitgevoerd op het testnet van Ethereum. Hierdoor werd aangetoond dat er geen fouten of kwetsbaarheden in de overgang zaten. Nu de merge succesvol is verlopen op het testnet kan men zich klaarmaken voor de uitrol van de merge op het mainnet.

Nog niet alle functies werken. Zodra de merge is uitgevoerd zullen nog niet alle functies ondersteund worden. Het zal nog niet mogelijk zijn om de opbrengsten uit staking van ethereum over te maken naar een andere wallet. Daarnaast zijn er nog andere functies die nog niet worden ondersteund.

Wat betekent de upgrade voor Ethereum?

Volgens de Ethereum community is de upgrade hard nodig. De blockchain van Ethereum had een probleem met schaalbaarheid. Ook op het gebied van duurzaamheid kon er veel verbetering plaatsvinden. Het Proof of work mechanisme kost veel energie. Hierdoor was de blockchain van Ethereum de laatste jaren niet bepaald duurzaam. Na de update zal de blockchain van Ethereum minimaal 1000 transacties per seconde moeten kunnen verwerken. Hierdoor kunnen gebruikers sneller transacties verwerken tegen lagere kosten.

Sharding

Nog een grote verandering door de update is de implementatie van sharding. Dit betekent dat de blockchain in kleine stukjes wordt opgesplitst. Op deze manier gaan knooppunten om met kleinere hoeveelheden gegevens. Er kunnen dan meer transacties tegelijkertijd worden verwerkt, terwijl dit geen problemen oplevert voor de veiligheid of de decentralisatie.

Sharding zorgt ervoor dat de transactiesnelheid wordt verhoogd. Op dit moment kan Ethereum ongeveer 30 transacties per seconde verwerken en het netwerk is vaak overbelast. Dit komt door doggy tokens, tweets van Elon Musk en veel meer andere evenementen verstoppen regelmatig het netwerk. Hierdoor worden ook de gasprijzen hoger. Met sharding en de andere technische updates kan het aantal transacties per seconde enorm gaan stijgen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...