eerste diploma voor datageletterdheid ter wereld van start

Leertrends

Sinds kort is er een diploma voor datageletterdheid. Deze wereldprimeur gaat van start in ons land. Dit Data Literacy Project heeft ook het eerste wereldwijd erkende diploma waarmee mensen hun datageletterdheid kunnen aantonen.

Het Data Literacy Project ging in oktober 2018 van start met steun van een heleboel bedrijven en instellingen. Doel: individuen ondersteunen in elke fase van de ontwikkeling van hun datageletterdheid.

 

e-learning

Degenen die eraan beginnen kunnen toegang krijgen tot het e-learning-materiaal op de website van het project. Daar vinden ze onder meer de 19 cursussen die gratis beschikbaar zijn.

Deze helpen vooral bij de ontwikkeling van basisvaardigheden in datageletterdheid. Recent werd ook het community forum  gelanceerd. Daar kunnen mensen contact maken met en vragen stellen aan deskundigen voor hun continue ontwikkeling en training.

Verzamelen van data

Volgens de initiatiefnemers is grootste uitdaging in de Vierde Industriële Revolutie niet het verzamelen van data. Het gaat om  het omzetten van data naar inzichten waar je iets mee kunt. In elke sector hebben organisaties medewerkers nodig die inzichten uit data kunnen halen, om zo hun waarde te behouden en hun slagkracht te vergroten.

Daar zit wereldwijd wel een aanzienlijk ‘vaardighedengat’. Slechts 24% van de medewerkers  in de wereld heeft vertrouwen in het eigen vermogen om data te lezen, verwerken, analyseren en kritisch te bekijken. Datavaardigheden zijn veelgevraagd.

 

Examen

Om het Data Literacy-diploma te halen moet je wel examen doen. Dit bestaat uit 70 vragen, die de prestaties meten in datavaardigheden. Het gaat onder meer om:

  • het kunnen analyseren en kritisch bekijken van data en beslissingen kunnen nemen en communiceren op basis van data
  • het kunnen interpreteren van zakelijke behoeften en vereisten
  • het begrijpen van de manier waarop data wordt opgebouwd, gebruikt en getransformeerd om zo te kunnen analyseren en terug te koppelen naar zakelijke doelstellingen
  • het gebruiken van visualisaties om beslissingen op basis van data te kunnen nemen

Het examen duurt twee uur. De kandidaten die slagen, ontvangen een fysiek diploma en een digitale button voor op hun LinkedIn-profiel en cv. Daarmee kunnen ze aan werkgevers aantonen dat ze in staat zijn om data te lezen, bewerken, analyseren en kritisch te bekijken.

 

Aantonen

“Het realiseren van het eerste wereldwijd erkende diploma waarmee mensen hun vaardigheden en datageletterdheid kunnen aantonen en onderbouwen, is een enorm belangrijke stap in de goede richting voor het Data Literacy Project”, zegt Paul Malyon, lid van de Raad van Advies van het Data Literacy Project en Head of Data Literacy bij Experian. “Het feit dat iedereen de kans heeft om compleet vaardig, en gecertificeerd te worden in het lezen, bewerken, analyseren en kritisch bekijken van data, kan alleen maar een positieve invloed hebben op hun carrières, de organisaties waarvoor ze werken en hun dagelijks leven. Het begrijpen van data was nog nooit zo belangrijk en we zijn blij dat we deze lancering kunnen ondersteunen.

 

Gerelateerde berichten...

X