Forse ontslagronde bij IBM Nederland

IBM logo

IBM gaat in Nederland fors reorganiseren. Voor ons land betekent dat een ontslagronde waar zeker 560 banen verloren gaan. Dat zegt vakbond CNV op grond van een melding van het bedrijf zelf.

Naast de ontslagen bij de vestiging in Amsterdam zouden nog eens 430 medewerkers worden overgeplaatst naar een nieuwe dochter van het bedrijf. Het bedrijf mikt eerst op vrijwillig vertrek. Daarna vallen er gedwongen ontslagen. Bij het bedrijf werken in totaal 2220 mensen.

Dubieus

Wel is met de Ondernemingsraad (OR) een Sociaal Plan afgesproken, maar het CNV noemt dit triest en dubieus. De vakbond stelt in een reactie op het plan dat het eigenlijk gaat om een botte bezuinigingsronde met een zeer wankel sociaal plan.

“Je krijgt 14 kalenderdagen om na boventalligheidsverklaring VSO (vertrekregeling) te accepteren,” zegt de vakbond in een reactie. “Als je in beroep gaat tegen je voorgenomen ontslag dan verlies je per direct de meerwaarde van het Sociaal Plan als het gaat om de ‘schadeloosstelling’. Je valt dan terug op de wettelijke transitievergoeding. Dit is voor ons (al jaren) onacceptabel. Een werknemer behoort zonder consequenties in beroep te kunnen gaan. IBM stelt zich op het standpunt dat men dit voldoende afdekt door het instellen van een interne begeleidingscommissie. Wij vinden dit een ernstige benadeling van medewerkers.”

Vertrek

Deze aangekondigde reorganisatie is overigens niet de enige. Ook andere business units van het bedrijf worden binnenkort gereorganiseerd. En ook daar gaan gedwongen ontslagen vallen.

In oktober vorig jaar werd bekend dat het inmiddels 109 jaar oude techbedrijf zich gaat opsplitsen in twee verschillende bedrijven. IBM zelf gaat verder met clouddiensten in de divisie Managed Infrastructure Services. Het nieuwe bedrijf, dat datacenters technisch ondersteunt, krijgt ook een aparte notering aan de beurs.

De nu aangekondigde reorganisatie staat los van de splitsing van het bedrijf. Bij dit alles stelt het CNV dat de manier van handelen van IBM laakbaar is. “Het is een forse reorganisatie en de gevolgen zijn triest. Niet alleen voor de collega’s die moeten vertrekken maar ook voor degenen die uiteindelijk mogen blijven. Bovendien laat IBM zich van zijn slechtste kant zien door vakbonden in dit traject de facto buitenspel te zetten.”

De pijn van dat laatste zit vooral in hoe het bedrijf omgaat met de werknemers en de OR. Tijdens de planfase werd wel input van de werknemers beloofd, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...