Miljoenennota spreekt amper over cybersecurity

Binnenhof vanaf Hofvijver Miljoenennota

De Miljoenennota spreekt amper over cybersecurity. In de afgelopen vier jaar komt de term maar een keer voor. Dit blijkt uit onderzoek van Legian Consultancy. Verder blijkt uit het onderzoek dat het thema informatiebeveiliging de afgelopen vier jaar, slechts in één jaar voorkomt.

In 2021, 2023 en ook dit jaar in 2024 is er weinig tot geen aandacht aan informatiebeveiliging. In 2022 kwam het thema wel uitgebreid aan bod, namelijk zes keer. Dit kwam door de conflicten met landen aan de oost- en zuidgrenzen van Europa en de toenemende cyberaanvallen op het Koninkrijk.

De analyse roept belangrijke vragen op over de mogelijke impact op de digitale veiligheid van Nederland. “Dit staat in schril contrast met het aantal cyber aanvallen, zoals heel recent bij de KNVB, en de toenemende wetgeving op Europees niveau zoals de NIS2.” vertelt Nandenie Moenielal, strategisch adviseur security bij Legian. “Daarnaast staat dit haaks op de uitgesproken behoefte aan meer regulering voor AI-toepassingen.”

Het huidige jaar

In de miljoenennota van 2024 wordt, in tegenstelling tot Cyber Security, Cyber Crime wel kort aangehaald. De nadruk ligt hier op het belang van internationale samenwerkingen voor veiligheidsvraagstukken. Maar hoe de digitale veiligheid wordt aangepakt, wordt nergens uit de stukken duidelijk.

“De minimale aandacht van cybersecurity in de Miljoenennota van 2024 is zorgwekkend. Het is van groot belang dat de overheid cybersecurity serieus neemt en de nodige middelen toewijst om onze digitale infrastructuur te beschermen. We dringen er bij beleidsmakers op aan om cybersecurity in de toekomst hoger op de agenda te plaatsen.”, aldus Nandenie Moenielal, strategisch adviseur bij Legian.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...