Minister: Deloitte schuld falend project DigiInhuur

Tweede Kamer Binnenhof Minister voor Digitalisering

Deloitte krijgt de schuld van het falen van het ict-project DigiInhuur. Dat stelt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een recente brief aan de Tweede Kamer.

Dit nieuwe ict-systeem moest zorgen dat tijdelijke werknemers makkelijker voor overheidsinstanties kunnen werken. Het project kostte tot nu toe 4,5 miljoen euro. Dat bedrag is nu als verloren beschouwd. Het contract is per direct verbonden.

Vorig jaar bleek al dat er ernstige vertragingen waren in de maak en implementatie van DigiInhuur. Aan het begin van het project zou het project 4,3 miljoen euro kosten. Dat liep uiteindelijk op naar 7,8 miljoen euro.

 

BIT

Dit bleef niet onopgemerkt bij het Bureau ICT-toetsing BIT. Die stelde vorig jaar al dat het project in de gevarenzone zat. Daarop vonden aanpassingen plaats. Ook aan het budget werd gesleuteld. De laatste informatie is dat de totale kosten momenteel 6 miljoen euro zijn. De eerste 4,5 miljoen euro is al gespendeerd.

BIT adviseerde de minister ook om snelle besluiten te nemen rond het project. Deloitte stelde toen dat het project op 22 maart van dit jaar klaar zou zijn.

Toen het erop leek dat deze datum niet gehaald zou worden, gaf de minister het bedrijf nog twee maanden extra om alles alsnog op orde te krijgen. Maar ook dat lukte niet.

 

Kookpunt

Uiteindelijk was op 4 juni het kookpunt bereikt. Van Nieuwenhuizen trok per direct de stekker uit het project. De minister stelt Deloitte aansprakelijk voor zowel de opgelopen vertraging als het falen van het hele project. Wat dat concreet gaat betekenen wordt in de Kamerbrief niet duidelijk.

Het falen van het project is extra zuur omdat Deloitte in veel overheidsprojecten een vaste partner is. Vorig jaar betrok minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het bedrijf bij een Cybersecurity-alliantie tussen Rijksoverheid,  bedrijfsleven en wetenschap.

Volgens de minister vormt juist de samenwerking de basis vormen van de Nederlandse cybersecurity-aanpak. Volgens de minister kan digitale veiligheid alleen slagen in samenwerking met de private sector. Vorige maand startte ook al de Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA).”

 

Gerelateerde berichten...