Politie start pilot met zelfvliegende drone bij incidenten

drone in de lucht

De politie start een pilot met een zelfvliegende drone. De start is op een afgesloten terrein van de Eenheid Oost-Nederland. dat is een afgesloten terrein op de Twente Safety Campus in Enschede. Daar is het eerste onderzoek naar verschillende mogelijke toepassingen.

Per toepassing onderzoekt de politie naast inzetbaarheid ook de impact op privacy, ethische vraagstukken en dataveiligheid. Ze bekijken de samenhang met proportionaliteit. De drone wordt getest bij gesimuleerde incidenten.

De beelden die de drone maakt, komen terecht bij de medewerker van de meldkamer. Deze bepaalt op basis daarvan of een situatie veilig is, en of, en zo ja hoeveel, politie-eenheden nodig zijn. De beelden kunnen ook helpen aanknopingspunten te vinden, waardoor een verdachte sneller opgepakt kan worden.

Zodra de testen positief uitpakken vindt verdere uitrol plaats. Dat gebeurt echter pas als ook zeker is dat inzet van de drone volgens de (privacy)wet gebeurt. Hoe lang deze fase gaat duren is nog niet duidelijk.

Grotere pakkans

De politie verwacht dat gebruik van de drone de veiligheid voor medewerkers en slachtoffers vergroot. De meldkamer kan namelijk eerder een inschatting maken van het soort hulpverlening aan slachtoffers bij een incident. Dat scheelt dus tijd, middelen en is veiliger voor de slachtoffers.

Verder zorgt inzet van de drone bij incidenten de veiligheid van de medewerkers. De meldkamer heeft via de zelfvliegende drone immers een veel completer en actueel beeld van een incidentlocatie en de omgeving.

De politie moet nog onderzoeken of gebruik van de drone de pakkans vergroot. Wel is het zo dat hoe eerder een politiemedewerker zicht heeft op een situatie van bijvoorbeeld een overval, hoe groter de kans op aanhouding van de verdachten.

Na het succesvol afronden van deze fase vinden de eerste praktijktesten plaats in Twente en IJsselland. Wanneer deze fase start, is nog onbekend. Dit hangt onder meer af van de ontwikkeling van wet- en regelgeving en van het moment waarop er voldoende zekerheid is over de veilige inzet van de automatische drone.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X