Tegenwind voor digitaal platform ‘Meld een vermoeden’

Meld een vermoeden

‘Meld een vermoeden’, in 2016 winnaar van een hackathon met het ontwerp van een platform om misdaad te bestrijden, ligt onder vuur. Het FD meldt dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gemeenten waarschuwt voor grote privacyrisico’s.

‘Meld een Vermoeden’ werd in 2016 opgericht door het Haagse IT-bedrijf Milvum. De onderneming focust zich op het bestrijden van ondermijning. Dit is criminaliteit waarbij de grens tussen de boven- en onderwereld vervaagt. Dat kan bijvoorbeeld gaan om leegstaande restaurants, winkelpanden en woningen die functioneren als dekmantel voor geldwitwassing, illegale prostitutie of drugshandel. Burgers kunnen een vermoeden van deze criminaliteit anoniem melden.

Automatische verrijking

Het digitale platform voegt zelf relevante informatie toe aan de meldingen. De vermoedens die burgers en ondernemers ingeven worden automatisch verrijkt met onder meer kadastrale informatie, de WOZ-waarde en de ingeschreven bedrijven op het betreffende adres.

27 gemeentes als klant

De centrale verzameling van informatie versterkt de samenwerking met ketenpartners als het Openbaar Ministerie, de douane en de Nationale Politie, schrijft ‘Meld een Vermoeden’ op de eigen website. “Dit zorgt voor een effectieve en integrale aanpak van ondermijning, waar voorheen waardevolle informatie verloren ging als gevolg van versnipperde systemen.” ‘Meld een Vermoeden’ heeft inmiddels 1.700 gebruikers en 27 gemeentes als klant.

Privacyrisico’s

Onduidelijk is echter hoe met de gegenereerde informatie wordt omgegaan. En welke instanties de beschikking krijgen over de meldingen. Ook lijkt nergens vastgelegd hoelang en waar de data bewaard worden. De AP ziet, kortom, grote privacyrisico’s, schrijft het FD.

‘Meld een Vermoeden’ maakt onderdeel uit van StartUpDelta. Dit is een initiatief van de overheid om jonge innovatieve ondernemingen te helpen. In april van dit jaar kreeg ‘Meld een Vermoeden’ nog een kapitaalinjectie van 600.000 euro van InnovationQuarter en investeringspartners.

Gerelateerde berichten...

X