Telecommonitor eerste kwartaal 2021: flink meer glasvezel

glasvezel met licht ACM Telecommonitor

In het eerste kwartaal van 2021 groeide het aantal woningen met glasvezel tot 200.000. Daarmee zet de groei van de afgelopen jaren flink door en gaat ten koste van de koperaansluitingen. Dat blijkt uit de Telecommonitor van de ACM.

In 2020 hadden 500.000 woningen glasvezel. Het jaar ervoor waren dat slechts 180.000. In totaal beschikken ongeveer 3,9 miljoen van de 8 miljoen huishoudens in Nederland over een glasvezelaansluiting.

Uit de cijfers blijkt dat huishoudens steeds vaker kiezen voor internet met hogere snelheid. Voor het eerst heeft meer dan de helft van de breedbandaansluitingen een aansluiting met een snelheid van meer dan 100 Mbps.

Breedband vs glasvezel

Internet via het kabelnetwerk, dat net als glasvezelsnelheden tot 1Gbit/s kan bereiken, blijft met een aandeel van 50 procent het meest gebruikt voor snel internet. Glasvezelinternet en internet via een koperverbinding hebben een aandeel van respectievelijk 30 en 20 procent.

Er zijn in totaal 7,5 miljoen breedbandaansluitingen in Nederland. Het aantal huishoudens dat kiest voor een glasvezelabonnement stijgt met 7 procent naar in totaal 1,7 miljoen. 3,5 miljoen huishoudens hebben een internetabonnement via de kabel. Dat aantal blijft stabiel.

Minder mensen nemen internet af via het kopernetwerk van KPN. Daar is een afname van 3 procent te zien. KPN gaat daarom vanaf 2023 de levering van internet, tv en vaste telefonie via het kopernetwerk uitfaseren.

Mobiele aansluitingen

KPN en VodafoneZiggo blijven volgens de Telecommonitor de grootste aanbieders van breedbandinternet. De providers hebben marktaandelen van 35 tot 45 procent. Het marktaandeel van T-Mobile bedroeg in het eerste kwartaal van 2021 tussen de 5 en 10 procent. Die van Delta Fiber lag tussen de 0 en 5 procent.

Er zijn in totaal 22,3 miljoen mobiele aansluitingen in Nederland. Begin 2021 steeg het aantal mobiele belminuten met 6 procent naar 13 miljard minuten. Het dataverbruik steeg met 7 procent naar 270 miljard MB. Het aantal verstuurde sms’jes blijft dalen. Er zijn in het eerste kwartaal rond de 600.000 sms’jes verstuurd. dit is een daling van 6 procent.

Lees ook:
  • Einde van een tijdperk, KPN stopt laatste inbelnummer
  • Onderhoudsvrije tracking van containers, trailers, glasbokken en materieel

Gerelateerde berichten...