Tienduizenden uitzendkrachten van Google jarenlang te weinig betaald

werkende handen op laptop met spaarvarken ernaast

Tienduizenden uitzendkrachten van techreus Google kregen jarenlang in veel landen te weinig salaris. Dat meldt de Britse krant The Guardian die de hand wist te leggen op interne documenten.

Het gaat vooral om een lager uurloon dan mensen in vaste dienst die het zelfde werk doen. Een klokkenluider uit de VS zou de stukken hebben gelekt. Het gaat om zeker 100.000 mensen die op een of andere manier flexwerk voor het bedrijf verrichten. De kosten van loonstijgingen lopen dus zeker in de miljoenen.

Loonkosten

Uit die stukken zou ook blijken dat de top er sinds 2019 van wist, maar er niets aan deed vanwege vrees voor die sterk oplopende loonkosten. Wetten in zowel Europa als het VK schrijven tegenwoordig voor dat uitzendkrachten of flexwerkers evenveel loom moet krijgen als iemand in vaste dienst.

Tegenover de krant geeft Google het hele geval toe. Het bedrijf belooft dat ze de praktijken in elk geval verder onderzoeken en zegt er meteen bij dat het zo niet zou moeten.

Alphabet

Saillant detail is verder dat het moederbedrijf van Google, Alphabet, in 2019 een winst maakte van ruim 28,8 miljard euro. Door de kosten zo lang laag te houden kregen aandeelhouders ook een te rooskleurig beeld van het bedrijf.

Volgens de stukken van de klokkenluider wilde het bedrijf de kwestie wel oplossen maar dat zou veel langer duren dan volgens de wet zou moeten. Diverse vakbonden die reageerden op de stukken zijn kritisch tegen de handelswijze van het bedrijf. Maar wat de bonden verder gaan doen is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X