Upgrades bij AMS-IX zorgen voor 85% stroomreductie

AMS-IX

Door vervanging van alle switches bij Equinix AM5, een van de datacenterlocaties van Internetknooppunt AMS-IX in Amsterdam, zorgt voor een forse stroomreductie. Door de upgrades beschikt het platform bij AM5 daarbij ook over meer poortcapaciteit, terwijl het stroomverbruik op die locatie met maar liefst 85% afnam.

Sinds vorig jaar gebruikt AMS-IX Juniper als nieuwe switchleverancier en neemt AMS-IX stappen om geleidelijk alle switches te vervangen voor nieuwere modellen. Het AM5 datacenter is de eerste van de zestien locaties van de Internet Exchange met nieuwe apparatuur. Later dit jaar staan Nikhef/ DRT AMS9, Global Switch en de DRT datatower op de planning.

De datacenterlocatie heeft na de migratie meer poortcapaciteit, ondersteunt de 100G LR-1 standaard en beschikt nu ook over 400G poorten. Het totale vermogen van de klantswitches bij AM5 daalde door de upgrades van 52,8KWatt naar 8,2KWatt.

AMS-IX wil al zijn locaties ook gaan uitrusten met meetapparatuur. Daarmee moet sneller duidelijk worden hoeveel stroom iedere locatie precies verbruikt. Bij AMS 5 draait die apparatuur intussen en is de eerste locatie die het stroomverbruik dus snel in kaart kan brengen.

Duurzaamheid

“Het is altijd lastig om vooraf te bepalen wat voor energiereductie je kan realiseren door introductie van nieuwe technologie, maar dit resultaat was boven verwachting”, aldus Ruben van den Brink, CTO van AMS-IX. “We willen duurzaamheid een prominentere plek geven bij de keuzes die we maken. De industrie kijkt vooral naar wat iets kan, kost en of het veilig is. Duurzaamheid moet ook mee gaan wegen in afwegingen over de groei van de digitale sector.”

De oude MLX-switches deden zo’n twaalf jaar trouwe dienst. De verwachting is dat de nieuwe Juniper switches een vergelijkbare periode meegaan, met dus een flinke stroomreductie.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...