Verzender 120.000 frauduleuze SMSjes krijgt vijftig aangiftes

Meld een vermoeden

Er liggen vijftig aangiftes tegen de 21-jarige Groninger die binnen drie weken 120.000 SMSjes met  frauduleuze links verstuurde. De verdachte werd afgelopen september aangehouden in zijn woonplaats Groningen.

Volgens het OM maakte de verdachte in totaal vijftig slachtoffers.  De aangiftes gaan terug tot juli 2019,. Een woordvoerder van het OM zegt tegen RTV Noord dat het gaat om een heel “scala aan oplichtingspraktijken.” Het gaat naast phishing dus ook om andere oplichtingspraktijken.

Nepsite

Zo zou de verdachte ook een aantal slachtoffers rechtstreeks hebben benaderd. De Groninger was actief op Marktplaats als koper en reageerde op advertenties. Hij gaf aan het artikel te willen betalen en stuurde daarom een linkje om de verkopers 0,01 cent aan hem te laten betalen.

De link van de man leek op de link van een bank. De verkoper die erop klikten kwam terecht op de nepsite. Invoeren van de inloggegevens gaf de Groninger vervolgens toegang tot zowel de gegevens als de rekening van het slachtoffer. Vervolgens maakte de verdachte flinke bedragen over naar andere rekeningen. Dat liep in sommige gevallen op tot een paar duizend euro.

Volgens het OM staat op de laptop van de verdachte concept-phishingmais met een nepsite van  ABN AMRO. Verder werden activiteiten op een ondergrondse marktplaats gevonden en nog eens anderhalf miljoen gehackte accounts.

Nepbericht PostNL

De man had ook een phishingmethode waarbij SMSjes afkomstig leken van PostNL. Ontvangers moesten op een link klikken om zogenaamd hun pakket te volgen. Ze konden dan ook meteen betalen voor het afleveren. Ook deze link ging naar een phishingsite, met alle gevolgen van dien.

Het OM stelt dat inbreken in de bankaccounts van de slachtoffer een vorm is van hacken. Verder wordt de man bezit van software voor grootschalige oplichting ten laste gelegd. Het voorarrest van de verdachte Groninger is intussen verlengd. Dat betekent dat hij de komende drie maanden nog vast zit. Wanneer de zaak voorkomt is nog niet bekend.

Naast de man is ook een vrouw verdachte in de zaak. Zij zou wel een minder grote rol hebben in de activiteiten. Justitie moet nog een besluit nemen over een eventuele aanklacht tegen de vrouw.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X