Websites ziekenhuizen vaak ontoegankelijk

ram

De websites van veel ziekenhuizen zijn ontoegankelijk voor mensen met een functiebeperking. Dat blijkt uit recent onderzoek in samenwerking met Cardan Technobility,

De onderzoekers keken naar alle tachtig ziekenhuizen in Nederland. De basis waren de internationale richtlijnen voor digitale toegankelijkheid, de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Geen van de Nederlandse ziekenhuiswebsites is volledig toegankelijk. Van de websites voldeed 47 van de ziekenhuiswebsites niet eens aan de helft van de gestelde criteria. Slechts één website bleek exclusief toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking,. De rest was helemaal ontoegankelijk voor mensen met visuele, auditieve, cognitieve, of fysieke beperkingen.

Op de de website accessdenied.nu zijn de individuele scores van elk ziekenhuis te vinden, met daarbij gedetailleerde informatie over de toegepaste criteria en de tekortkomingen.

WCAG-criteria

Het onderzoek ging om 29 specifieke criteria voor toegankelijkheid. Die variëren van ondertiteling bij video’s voor slechthorenden tot de leesbaarheid van teksten en koppen, en de correctheid van de navigatie voor het maken van afspraken.

Directeur Marijn van der Laan van Cardan Technobility benadrukte dat het belang van digitale toegankelijkheid niet onderschat mag worden: “Als je een afspraak wilt plannen op een website of nadere gegevens moet invullen en dat lukt niet door een toegankelijkheidsprobleem, dan scoor je een nul, want je haalt de finish niet. Dat is hetzelfde als wanneer je op een webshop je winkelwagen niet kunt afrekenen.”

Kwart van de bevolking

In Nederland heeft 25 procent van de bevolking een functiebeperking. Dat varieert van slechtziend tot slechthorend, van dyslexie tot autisme en van fysieke belemmeringen tot gevoeligheid voor beelden en geluiden. Daarom zijn de onderzoekers zo geschrokken van de uitkomsten. “Bijna alles gaat tegenwoordig via digitale loketten. Dat geldt zeker voor ziekenhuizen, waar je bijvoorbeeld online afspraken moet maken. Onder meer voor bloedafname. Iedereen heeft het recht om digitaal mee te doen. De overheid heeft dit zelfs vastgelegd in de wet. Dan is het vreemd dat iedereen de mond vol heeft van digitale toegankelijkheid, maar dit niet voldoende faciliteert,” zegt Van der Laan.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...