Adviescommissie AI van Google na week opgeheven om controverse

Een ruime week na de start is de ethische adviescommissie voor kunstmatige intelligentie van Google alweer gestopt. Online tijdschrift Vox meldt dit. Google zelf heeft het bericht bevestigd.

De commissie, genaamd Advanced Technology External Advisory Council (ATEAC) startte eind maart met een aantal  deskundigen. Ze moesten de techreus van advies dienen over ethische zaken rond AI-technologie.

De adviescommissie moest het bedrijf vooral bijstaan om de eventuele schaduwzijden van kunstmatige intelligentie te stoppen of voorkomen. Bijvoorbeeld het met AI van de zoekreus faciliteren van dictatoriale landen. Ook ethisch verantwoorde militaire toepassingen moesten aan bod komen.

Vlak na de oprichting ontstond al felle kritiek op de deelname van verschillende leden in de commissie. De in allerijl opgerichte groep van duizenden medewerkers van het bedrijf  ‘Googlers Against Transphobia and Hate’ eiste het onmiddellijke aftreden van Kay Coles James. James is directeur van de Heritage Foundation.

Deze stichting propageert het naleven van conservatieve normen en waarden in de VS. James zelf is al tijden een tegenstander van rechten voor de lhbt-gemeenschap. De ontevreden medewerken stellen dat de normen en waarden die het bedrijf zegt te hanteren niet stroken met de opvattingen van James.

De techreus zelf stelt in een reactie ‘terug te gaan naar de tekentafel.’ Het bedrijf zegt graag een nieuwe commissie te willen oprichten, maar hoe en wanneer is nog niet duidelijk. Het werk van de huidige commissie is in elk geval per direct gestopt.

Aanleiding voor de oprichting van de groep was een project in de lente van 2018 met drones van het ministerie van Defensie in de VS. Google leverde hiervoor de kunstmatige intelligentie. Dat kwam het bedrijf op felle kritiek te staan.

In juni beëindigde de techreus het drone-project. Naar eigen zeggen was dat vanwege de storm van kritiek.

 

Amsterdam

Intussen is sinds deze zomer op de Amsterdamse Zuidas een  team van Google gestationeerd dat werkt aan kunstmatige intelligentie. Het team werkt onder de naam Google Brain. Hoe zij betrokken zijn bij de controverse is niet bekend.

Wel duidt de nieuwe vestiging erop dat het bedrijf de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie steeds serieuzer en groter aanpakt. Begin dit jaar stelde Topman Sundar Pichai zelfs dat het bedrijf de uitvinding en ontwikkeling van AI belangrijker vond van di van vuur en elektriciteit.

Gerelateerde berichten...

X