Dierenmishandeling zegt YouTube tegen video’s van vechtende robots

robot botnet

Dierenmishandeling. Dat is het oordeel van videoplatform YouTube voor een aantal filmpjes met vechtende robots in de hoofdrol. Het platform verwijderde volgens online tijdschrift Ars Technica deze week zeker 31 van dit soort video’s.

Maandag kreeg een van de Amerikaanse uploaders van dergelijke video’s een melding van het videonetwerk dat de inhoud van zijn filmpjes ongepast was. Ze werden geclassificeerd als dierenmishandeling. Ook andere gebruikers kregen waarschuwingen. De meesten kregen er eerst twee en daarna een ban. De Amerikaanse gebruiker kan twee weken lang geen video’s op het netwerk zetten.

Het is nog steeds onduidelijk hoe YouTube robotgevechten kon beoordelen als dierenmishandeling. Waarschijnlijk gaat het om een algoritme dat niet voldoende functioneerde. Het is op het platform namelijk verboden om video’s te plaatsen waarin “dieren door mensen worden aangemoedigd of gedwongen om te vechten”. Daarmee bedoelt men bijvoorbeeld gevechten met honden en hanen.

Evenementen

Robotgevechten begonnen in de jaren negentig. Marc Thorpe begon toen in San Francisco met de ‘inaugural Robot Wars’. Dat werd in korte tijd erg populair en kreeg veel navolging. Organisatoren maakten er shows van zoals de Amerikaanse BattleBots, en de Britse Robot Wars. Inmiddels heeft China King of Bots.

De grote evenementen hebben meestal gevechten met grote en zware robots van 80 kilo of zwaarder. Tegenwoordig zijn er echter meer gevechten met kleinere robots. Zeer gewild zijn tegenwoordig gevechten met bots die niet groter en zwaarder zijn dan een insect. Het gaat dan om een gewicht van maximaal 150 gram. Het gaat dan om titels als Ant, Flea, 1 pound for Ant en 3 pounds for Beetle. Vooral deze bouwers filmen en delen video’s van die gevechten.

Nadat de fout was ontdekt zijn de verwijderde video’s nu wel weer beschikbaar.

 

Bereik

Dat YouTube AI en algoritmes gebruikt bij het beoordelen van video’s is niet vreemd. Het bereik van sociale netwerken is zo groot dat YouTube vorig jaar al in bereik Facebook voorbij ging. Vorig jaar stond het bereik op 11,5 miljoen (+3,7%). Het netwerk staat daarmee op nummer 2. YouTube bereikt daarmee 73 procent van alle Nederlanders ouder dan 6 jaar.

Gerelateerde berichten...