Dit jaar ruim 275 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding

crowdfunding

Ook dit jaar zit crowdfunding in de lift. De markt groeit al jaren stevig. Het jaar is nog niet voorbij en nu al is er meer opgehaald dan over het gehele vorige jaar (265 miljoen euro). Dat blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.

Het gaat om het opgehaalde bedrag bij AFM geregistreerde crowdfundingplatforms. Tot op heden is al meer dan 275 miljoen euro opgehaald via deze alternatieve financieringsvorm.

Half november stond te teller van het aantal projecten al op 2.896. Over het hele vorig jaar was dit 2.787.

 

Vraag en aanbod

Crowdfundmarkt brengt vraag naar en aanbod van crowdfunding in Nederland bij elkaar. Daardoor hebben ze ook zicht op het aantal projecten dat in ons land op deze manier plaatsvindt.

Het gaat om projecten met zowel leningen als aandelen. Deze vorm van crowdfunding wordt ook wel crowdfinance genoemd. Crowdfundmarkt is zelf geen crowfundingplatform. De cijfers zijn ook gebaseerd op twee ‘big data’ diensten ontwikkeld.

 

XS4all

Dat crowdfunding in de lift zicht blijkt bijvoorbeeld wel uit de recente actie rond 9nternetprovider XS4ALL.

De

Dsactie gaat pas op 11 november om 11:11 uur van start, maar nu al is er ruim een miljoen bij elkaar voor een nieuwe provider van comité XS4ALL moet blijven.Het geld is binnen een dag bij elkaar gehaald.

De actie, die geld bij elkaar moet brengen voor een provider met de oorspronkelijke normen en waarden van XS4ALL loopt tot uiterlijk 15 januari 2020. Het moet minimaal 1,25 en maximaal 2,25 miljoen bij elkaar brengen.

 

Fairphone

Vorig jaar was er ook een record voor het deels Nederlandse duurzame techbedrijf Fairphone . Zij haalde met een crowdfundingsactie binnen een maand 2,5 miljoen euro op. Het bedrag is bedoeld voor de verbetering van de materialen die in de telefoon worden gebruikt. Ook de productie van de toestellen wordt ermee opgeschaald.

Het bedrag is opgehaald via het crowdfundingplatform Oneplanetcrowd. In totaal zorgden 1827 individuele beleggers dat het bedrag bij elkaar kwam. Investeerders konden vanaf 250 euro bijdragen.

Gerelateerde berichten...

X