Erik Huizer ICT-personality van het jaar

Internetpionier en CTO van SurfNet Erik Huizer is ICT Personality van het jaar 2015.  CityPulse van Atos wint de Digital Impact Award en het Datacenter High Tech Campus van KPN krijgt de ICT Milieu Award. Deze awards van Nederland ICT werden op 3 september uitgereikt op de avond van de Digitale Economie in het Louwman Museum in Den Haag. Nederland ICT kreeg hulp van ECP, Platform voor de InformatieSamenleving.

Internetpionier Erik Huizer ontving de award vanwege zijn significante bijdrage aan de positie van Nederland als voorloper op het gebied van internet en de digitale economie. Volgens de jury is Huizer een “internationale autoriteit met betrekking tot het internet. Als Chief Technology Officer van SurfNet en hoogleraar Internettoepassingen zet hij zich in voor onderwerpen als internet governance, privacy, cyber security en standaardisatie. Hij levert al jarenlang een grote bijdrage aan de positie van Nederland als voorloper van de digitale economie. In 2014 kreeg hij internationale erkenning toen hij werd opgenomen in de Internet Hall of Fame van de Internet Society.”

 

City Pulse

CityPulse, een pilotproject van Atos en de gemeente Eindhoven kreeg de Digital Impact Award uit handen van Tineke Netelenbos. Met CityPulse gebruikt onder andere Big Data Intelligence en real time analyse voor de veiligheid van het Eindhovense uitgaansgebied Stratumseind. “Voorspelling van gedrag kan een belangrijke bijdrage leveren aan veiligheid op straat. CityPulse helpt de politie hierbij.” oordeelde de jury. “In de proeftuin Stratumseind in Eindhoven wordt het systeem toegepast in de praktijk. Hierdoor kunnen belangrijke aspecten van het systeem, zoals het waarborgen van privacy, uitgebreid getest worden. De internationale belangstelling voor de proef, onderstreept de potentie van Nederland als proeftuin voor ICT-toepassingen.”

ICT Milieu Award

Het nieuwe Datacenter High Tech Campus van KPN wint de ICT Milieu Award. Vooral geroemd werd de inzet op dalend energieverbruik, ondanks de sterke toename van het dataverkeer in Nederland. Het datacenter maakt daarvoor gebruik van duurzame technologieën. Uit het juryrapport: “KPN heeft ervoor gekozen volledig groene energie uit Nederland te gebruiken. Op de High Tech Campus in Eindoven zal de restwarmte van het nieuwe datacenter nuttig gebruikt worden voor verwarming van andere gebouwen. Ook de cradle-to-cradle aanpak in het ontwerp van het datacenter past in dit duurzaamheidsbeleid. De combinatie van de structurele aandacht voor duurzaamheid en dit soort aansprekende initiatieven zijn belangrijk voor de positie van Nederland als duurzame Digitale Delta.”

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...