Infrastructure-as-a-Service (IaaS) in Europa voor het eerst groter dan traditionele hosting

cloud

Steeds meer grote ondernemingen in Europa gaan over op de cloud. Traditionele hostingdiensten worden vervangen door Infrastructuur-as-a-Service, ofwel IaaS . Dit blijkt uit onderzoek van Interxion, Europees leverancier van cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 400 zakelijke en IT-beslissers in de cloud- en hostingmarkt.

De vraag naar cloud-diensten als IaaS en SaaS, overstijgt dit jaar voor het eerst die van traditionele hostingdiensten (bijvoorbeeld managed-, dedicated- en web hosting). Waar vorig jaar 36 procent van de respondenten een sterk toenemende vraag naar IaaS constateerde, is dat dit jaar 43 procent. Nog maar 23 procent beschouwt de vraag naar traditionele hostingdiensten als de belangrijkste voor hun bedrijf, terwijl een jaar eerder 56 procent deze mening nog was toegedaan.

Verder blijkt een toenemende concurrentie tussen wereldwijde cloud-platforms en de regionale en lokale Europese dienstverleners. In 2013 beschouwde slechts 13 procent van de respondenten internationaal cloud-dienstverleners als hun belangrijkste concurrent; dit jaar is dat bijna verdriedubbeld tot 37 procent. Lokale dienstverleners  ontwikkelen daarom in rap tempo strategieën om zich te onderscheiden. Ze focussen dan vooral op klantenservice (86%).

 

Het onderzoek toont verder aan dat:

  • Het deel van de omzet dat voortkomt uit cloud-diensten naar verwachting blijft groeien. 12 procent van de respondenten geeft aan dat vorig jaar 60 procent of meer van hun omzet voortkwam uit IaaS, terwijl twee keer zo veel respondenten dit percentage noemen als het gaat om hun verwachting voor 2016.
  • Dienstverleners bij voorkeur beschikken over eigen IT-infrastructuur. Meer dan driekwart van de respondenten (76%) bezit en beheert eigen IT-infrastructuur  en hardware als servers, routers en switches – in een eigen of extern datacenter.
  • Meer dan eenderde van de dienstverleners (35%) heeft een eigen datacenter dat ze als primaire omgeving gebruiken. 38 procent maakt gebruik van een datacenter van een onafhankelijke datacenterleverancier. De resterende 27 procent maakt gebruik van een cloud-infrastructuur als hun primaire platform.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...