Navigatie internetballonnen Google-zuster Loon via algoritmen

ballonlampje internetballon

De navigatie van de internetballonnen het Google-zusterbedrijf Loon (beide onder beheer van moederbedrijf Alphabet) gaan voortaan navigeren via algoritmen. Dat zei het bedrijf in een blogpost.

Via dit zelflerende algoritme vliegen de ballonnen steeds de meest efficiënte route naar hun uiteindelijke plek. Dat zelfde systeem zorgt vervolgens ook dat ze ondanks alle weersomstandigheden en windstromen op hun plek blijven. Het systeem werkt ook bij beperkt of geen zicht.

Het systeem werd bedacht door een team van Lppn samen met een van de AI-teams van Google. Loon stelt dat de ballonnen met de nieuwe navigatie helemaal zelfstandig hun vliegroute kunnen uitrekenen. Volgens het bedrijf gaat het uitrekenen met het nieuwe systeem veel sneller dan met de vorige software op basis van door mensen gemaakte algoritmes. Daarnaast zullen de ballonnen volgens het bedrijf stukken minder energie verbruiken.

Infrastructuur

De internetballonnen van Loon zorgen dat mensen die op plekken wonen waar niet of nauwelijks infrastructuur is toch internet hebben. Momenteel hangen deze ballonnen bijvoorbeeld boven een streek in Kenia..

Ze zijn zo goed als zelfvoorzienend als ze eenmaal op hun plek hangen. Dat gebeurt met een accu die verbonden is aan zonnepanelen en zendapparatuur. Via een speciaal lanceerstation worden ze naar de goede hoogte en juiste locatie geleid. De nieuwe apparatuur moet zorgen dat dat sneller en efficiënter gebeurt.

Als het experiment in Kenia succesvol verloop wordt het systeem ook in andere gebieden en andere landen met weinig tot geen internet ingezet.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X