Nieuwe basisscan cyberweerbaarheid voor ondernemers

Een nieuwe basisscan cyberweerbaarheid voor ondernemers moet helpen met weerbaar worden. Het Digital Trust Center (DTC) kwam met een tool waarmee ondernemers zelf in korte tijd hun digitale veiligheid kunnen doorlichten en verbeteren.

Deze Basisscan Cyberweerbaarheid is tijdens het jaarcongres van ECP Platform voor de Informatiesamenleving gelanceerd. De scan is een praktisch hulpmiddel waarmee ondernemers in vijf minuten de digitale veiligheid van hun bedrijf kunnen doorlichten.

Dit is hard nodig, zo blijkt. Een op de vijf bedrijven heeft jaarlijks te maken met een cyberincident dat leidt tot bijvoorbeeld diefstal van data. Het gaat dan bijvoorbeeld om klantgegevens of zelfs financiële schade. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Voor benutten van economische kansen is het noodzakelijk dat ondernemers hun cyberveiligheid op orde hebben en hun klanten hierin vertrouwen hebben. Zonder veiligheid is online ondernemen niet mogelijk. De Basisscan Cyberweerbaarheid is een goede en snelle ondersteuning. Zo krijg je een beeld van hun digitale veiligheid en advies hoe deze te verbeteren.”

 

Vijf minuten

Op basis van 25 stellingen, bijvoorbeeld over het gebruik van een wachtwoordmanager en het maken van back-ups, krijgt de gebruiker een rapport met praktische tips om de digitale weerbaarheid zelfstandig te verbeteren. De stellingen zijn gerelateerd aan de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Inventariseer kwetsbaarheden, kies veilige instellingen, voer updates uit, beperk toegang en voorkom virussen en andere malware.

Het Digital Trust Center is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en helpt ondernemers met veilig digitaal ondernemen. Naast de Basisscan Cyberweerbaarheid biedt het DTC andere praktische producten en informatie via haar website www.digitaltrustcenter.nl. Om een brede groep van ondernemers te bereiken, stimuleert het DTC daarnaast regionale en/of sectorspecifieke samenwerkingsverbanden, onder ander door een jaarlijkse subsidieronde.

 

AI

De overheid nam de afgelopen maanden meer initiatieven in de cyberveiligheid.

Het Kabinet heeft samen met partijen uit het bedrijfsleven de Nederlandse AI Coalitie opgericht. Dit is een samenwerkingsverband van 65 partijen uit (semi)overheid, onderwijs en bedrijfsleven.

De oprichting van de Coalitie staat niet op zich. Het valt samen met het Kabinetsplan om samen met het bedrijfsleven de komende zeven jaar twee miljard euro te steken in kunstmatige intelligentie (AI). Dat staat in het Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie. Dit rapport werd tegelijk met de oprichting van de Coalitie  gepresenteerd door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) .

Gerelateerde berichten...

X