NWO keurt bouw LTER-LIFE goed

duurzame digitalisering muis met plantje biologische boeren

Het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) keurt het voorstel voor de bouw van het digitale ecosysteem LTER-LIFE goed. HET RIVM en nog vier andere instituten werken eraan mee. De eerste resultaten zijn over een jaar of drie zichtbaar.

Het systeem moet zorgen dat  ecologie en milieuwetenschappen een meer voorspellende wetenschap worden. LTER-LIFE zorgt voor de digitale infrastructuur die dit mogelijk maakt.

LTER-LIFE is een consortium van vijf wetenschappelijke onderzoeksorganisaties, (NIOO (nederlands instituut voor ecologie), UvA (Universiteit van Amsterdam), RIVM, NIOZ, WUR (Wageningen University & Research)) dat de komende 10 jaar een digitale infrastructuur gaat bouwen. Hiermee worden langetermijngegevens, data en modellen over planten, dieren en het milieu uitwisselbaar en beschikbaar voor iedereen.

Ook worden methoden voor data-analyse, modellering en simulatie beschikbaar gemaakt. Zo kunnen op termijn digitale equivalenten van complete ecosystemen worden gebouwd. Een digitale tweeling dus. Met het nieuwe systeem wordt het makkelijker om te kunnen begrijpen en voorspellen hoe ecosystemen reageren op veranderingen.

Voorspellen

Dit zal ongekende mogelijkheden opleveren om te begrijpen en voorspellen hoe ecosystemen op klimaatscenario’s en of beleidsmaatregelen reageren, met grote wetenschappelijke doorbraken en maatschappelijke impact als resultaat. De Veluwe en de Wadden zijn de eerste gebieden. E

en van de eerste vragen die LTER LIFE oppakt is de gecombineerde impact van de stikstofdepositie, klimaatextremen en versnippering op biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen op de Veluwe. Afhankelijk van de uitkomsten komen er meer gebieden aan bod.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...