Rijnstate gebruikt slimme pleisters voor ontslagen coronapatiënten

beer met pleisters en verband slimme pleisters

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem startte deze maand samen met een aantal andere ziekenhuizen een proef met slimme pleisters voor coronapatiënten. De bedoeling is om patiënten die nog zorg nodig hebben na hun ontslag uit het ziekenhuis makkelijker te kunnen volgen.

Rijnstate begint met de zogeheten COVID-19 follow-up. Daarnaast is het plan ook om draagbare sensoren te gebruiken om patiënten binnen en buiten het ziekenhuis te monitoren. Slimme pleisters zijn daar onderdeel van.

Het ziekenhuis werkt samen met zorgorganisaties in de regio. Zo is er een extra samenwerking opgezet met de DrieGasthuizenGroep en Onze Huisartsen in de regio Arnhem. Ook Philips ondersteunt het initiatief

 

Aanpak

Rijnstate wil met de hulp van vragenlijsten en metingen van vitale functies door een draagbare sensor beoordelen welke corona-patiënten (extra) zorg nodig hebben. Deze patiënten bevinden zich buiten de muren van het ziekenhuis. Door deze geïntegreerde oplossing krijgt de behandelend specialist of de huisarts een completer beeld van de gezondheidssituatie van de patiënt.

De sensor meet hartslag en ademhalingsfrequentie. Deze meetwaarden én de resultaten van de geautomatiseerde vervolg-vragenlijsten worden in een dashboard weergegeven. Op deze manier heeft het ziekenhuis overzicht van een eventuele wijziging in de gezondheidssituatie van de patiënt en kunnen zorgverleners daarnaar handelen.

De bedoeling is om naast het risico op verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en tegelijk de niet-coronazorg op te starten. Essentiële onderdelen van dit programma worden wetenschappelijk geëvalueerd in samenwerking met Universiteit Twente.

 

Verwachting

In maart dit jaar stelde onderzoeksbureau Gartner dat de oude vorm van zorgverlening binnen tien tot vijftien jaar nagenoeg verdwenen zal zijn. De behoeften binnen de samenleving en de verwachtingen rondom ons zorgsysteem veranderen namelijk razendsnel. Zo heeft ongeveer 30 procent van de volwassenen in Europa een chronische ziekte.

Patiënten en burgers zijn in de toekomst de baas over hun eigen zorg, waarbij technologie de besluitvormingsprocessen zal ondersteunen. Artsen zullen innovatieve systemen hanteren met expertise en vertrouwen. In deze toekomst bevindt het ziekenhuis zich niet langer op één plek, maar is het overal.

Gerelateerde berichten...