Saxion wint sponsorgeld voor smart app duurzame bouwsector

IoT huizenbouw

Drie onderzoeksteams van hogeschool Saxion ontvangen sponsorgeld voor een blockchainoplossing voor verduurzaming van de bouwsector. Saxion viel tijdens het NWO-innovatiefestival ‘TEKNOWLOGY’ drie keer in de prijzen.

Het gaat om de ontwikkeling van een veilig en betrouwbaar gebouwenpaspoort. Daarnaast het blockchainonderzoek zijn nog twee andere onderzoeksteams kregen nog twee andere Saxionprojecten een prijs. Zij ontvangen elk 25.000 euro ‘kiem-geld’ van Holland High Tech.

 

Gebouwpaspoort

In het project ‘Blockchain voor een duurzame bouwsector’ onderzoek of zij met blockchain een veilig en betrouwbaar gebouwenpaspoort kunnen ontwikkelen. Hierin kunnen verschillende partijen bouwinformatie met elkaar delen. Het zorgt verder voor minder materiaalverspilling waardoor er uiteindelijk duurzamer gebouwd kan worden.

Lector Jan Veuger: “We zagen dat er binnen de vastgoedsector nog niet grensoverschrijdend werd gewerkt met een gebouwenpaspoort. Door middel van Blockchain kunnen we integrale data die onweerlegbaar zijn, voor de hele bouwsector vastleggen en daardoor duurzamer gaan bouwen.”

Met deze prijs kunnen de lectoraten gaan starten om samen met partners en ondernemers deze projecten vorm te gaan geven.

 

Ziekten

Saxion won ook een prijs met een onderzoek voor een sensor waarmee dierziektes eerder opgespoord kunnen worden. De sensor moet de specifieke geur die gepaard gaat met de ziekte van een dier, kunnen opvangen en meten.

Lector Cas Damen: “Met deze technologie hopen we dierziektes bij vee eerder op te kunnen sporen en zodoende het dierenwelzijn te bevorderen.”

Ook viel een project met het thema veiligheid in de prijzen. Het lectoraat Advanced Forensic Technology van Hogeschool Saxion/Politieacademie, het lectoraat NanoBio en microtechnologiebedrijf Micronit besteden het kiem-geld aan een systeem waarmee lopende zaken en cold cases in rechercheonderzoek sneller worden opgelost. Zij passen bestaande microbiologische technieken als single cell amplificatie (vermeerdering) toe om de problemen van mengprofielen en te weinig DNA weg te nemen. En door gebruik van een lab-on-a-chip systeem wordt het proces minder arbeidsintensief en is de kans op contaminatie miniem.

Lector Jaap Knotter: “De sporen op een plaats delict leveren vaak te weinig DNA materiaal of een gemengd profiel op van bijvoorbeeld dader en slachtoffer. Met deze techniek kunnen wij met individuele cellen werken en deze opwaarderen naar een volledig DNA profiel. Wij verwachten hiermee in de toekomst bij te kunnen dragen aan de oplossing van meer zaken en ook cold cases.”

 

Criminaliteit

En dat is nodig want eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat ook digitale criminaliteit harder groeit dan de klassieke misdaad zoals inbraken en overvallen. Dat zegt de politie in haar jaarverslag.

In 2018 was er ook een daling te zien in het aantal internetaangiften. In het eerste kwartaal van 2019 groeide het aantal internetaangiften met 20 procent. De groei is te zien ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018.

Gerelateerde berichten...