VNG: Coronaherstelfonds gemiste kans

Man met hoofd door beeldscherm digitale maatschappij. datastrategie

Het plan voor het Coronaherstelfonds is een gemiste kans. Dat zegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de provinciale koepel IPO in een brief aan de Tweede Kamer, die daar dinsdag over debatteerde.

De instellingen vinden het vooral een gemiste kans dat de voor Nederland gereserveerde gelden uit het EU-herstelfonds niet gaan naar een plan voor decentrale overheden. Zo’n plan moet bijdragen aan nieuwe investeringen voor de digitale en groene transitie. Het IPO, de VNG en ook de UvW riepen het rijk al vaker op om samen op te trekken.

Pas na publicatie van het eerste conceptplan startte het Ministerie van Financiën een raadplegingsproces. Maar de briefschrijvers vinden dat  dit voor indiening van het plan had gemoeten. Bovendien staat het plan zelf ver van de oorspronkelijke intentie om tot een gezamenlijk integraal plan te komen met een formele consultatie. Nu heeft het eerste concept omissies die je achteraf moet proberen te herstellen.

Onzinnig
Minister Kaag stelt bovendien dat ze de coronagelden uit het Coronaherstelfonds pas wil uitkeren als de doelstellingen in het plan gehaald worden. VNG en IPO vinden dat plan onzinnig en vrezen vooral voor hogere administratieve lasten vanwege de bijkomende Europese verantwoordingsplicht. Zo moeten digitaliseringsprojecten eerst langs toetsing aan de visie van de EU over de digitale transformatie tot 2030.
De briefschrijvers vinden bovendien niet halen van de doelstellingen geen gevolgen moeten hebben voor de nationale begrotingsmiddelen. Dit leidt alleen maar tot onzekerheid, want het vakdepartement moet dan bepalen hoe het daarmee omgaat. De medeoverheden zijn bovendien als belangrijke uitvoerders de dupe.
Verder spreken de organisaties hun teleurstelling uit dat de regering voor de pijler digitale transformatie niet kiest voor een brede aanpak samen met medeoverheden en regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Het gaat hier met name om de digitalisering bij het mkb en onder de bevolking (bestrijding digitaal analfabetisme) te stimuleren, en de bewustwording rond cyberveiligheid. VNG en IPO willen een versnelde digitalisering van de overheid die aansluit bij regionale en lokale opgaven. Ze stelden eerder al een koepelagenda samen met hun wensen op digitaal gebied.
Lees ook:

Gerelateerde berichten...