80% managers vindt gebruik emoji’s onprofessioneel

emoji's Unicode Consortium

Hoewel emoji’s niet meer weg te denken zijn uit onze (digitale) communicatie is gebruik op de werkvloer minder verstandig. Dit blijkt uit onderzoek.

Vier op de vijf managers vindt gebruik van emoji’s in zakelijke communicatie onprofessioneel en zelfs kinderachtig. Toch geeft de meerderheid van de werknemers, zo’n 75%, toe wel eens smileys te gebruiken in communicatie op de werkvloer.

‘’Voor mijn gevoel verzachten emoji’s vaak de boodschap. Dus daar maak ik dan ook gebruik van als ik iets wil van een collega, en snel ook ;)’’, aldus L. Vertier. De meest gebruikte emoji’s in professionele communicatie zijn een blij gezicht, een duim omhoog en een knipoog. De laatstgenoemde smiley zorgt tegelijk ook voor de meeste verwarring op de werkvloer, gezien het poppetje op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd.

Cultuurgebonden

En zo kunnen meerdere emoji’s op verschillende manieren worden opgevat. Daarom kan gebruik van smileys in zakelijke communicatie ook leiden tot miscommunicatie. Het gebruik hiervan is namelijk nogal cultuurgebonden.

De grootste culturele opvattingen zitten in de emoji’s met handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. Bijvoorbeeld; het gebaar waarbij de duim en de wijsvinger een rondje vormen vatten wij hier, in Nederland, op als ‘perfect’, maar in Turkije betekent dit teken ‘klootzak’. Na zo’n misverstand is de kans groot dat je kunt zwaaien naar je deal.

Werkgerelateerd whatsappen

Het onderzoek komt van e-Kortingscode.nl en werd gehouden onder 1014 werkenden in het bedrijfsleven. Daaruit blijkt ook dat zakelijk Whatsapp-contact met collega’s irritant gevonden wordt. Ruim 70% van de ondervraagden gebruikt de app ook voor zakelijke doeleinden. Ondanks dat de app erg geliefd is, zorgt het tussen collega’s onderling voor veel irritaties.

De grootste irritaties zijn collega’s die buiten werktijd van alles delen (44%), collega’s die overal op reageren en collega’s die praten met veel hoofdletters en/of uitroeptekens.

 

Emoji-expert

Desondanks neemt het gebruik van emoji’s hand over hand toe, zowel privé als in het bedrijfsleven. Historicus en emoji-expert Lilian Stolk schreef er vorig jaar een ‘Zonderwoorden-boek’ over.

De historicus en kunstenaar sprak alle belangrijke figuren uit de emoji-wereld. Van de Japanse bedenker tot de directeur van Unicode. Deze laatste bepaalt met welke symbolen we kunnen communiceren. Ze sprak iedereen van computerwetenschappers tot stickerontwerpers die veel geld verdienen met zelfgemaakte emojisets.

 

Gerelateerde berichten...