Wat zijn de 5 uitdagingen voor VPN in de toekomst?

Een VPN, Virtual Private Network, zorgt voor anonimiteit via een beveiligde verbinding. Je persoonlijke gegevens worden beschermd aan de hand van een VPN-server. Het is de laatste jaren steeds bekender geworden in de software-wereld.

Er zijn heel wat uitdagingen voor VPN in de toekomst. In dit artikel willen we graag enkele uitdagingen met je delen; het beveiligen tegen hackers, een vals gevoel van veiligheid tegengaan, de productiviteit van de werkkrachten verhogen, veiligheidsrisico`s verminderen en zorgen voor een gecentraliseerd beheer.

Beveiligen tegen hackers

Een eerste uitdaging is het beveiligen tegen hackers. Op dit moment beveiligd een VPN je niet volledig tegen hackers. Hackers maken soms gebruik van VPN om zo toegang te krijgen tot het netwerk. Wanneer je bedrijf veel externe leveranciers heeft, is het makkelijker voor de hacker om via meerdere routes in te breken in je netwerk.

Via een verbinding van derden kan een hacker makkelijk een netwerk binnenkomen. Je kan de kans op een aanval verkleinen door de kwetsbaarheid van externe toegangspunten van een derden te boordelen en een checklist met VPN-risico`s van derden op te stellen.

Een vals gevoel van veiligheid tegengaan

 Externe leveranciers en VPN-gebruikers hebben toegang tot het netwerk van het bedrijf. Bedrijven denken vaak dat hun bedrijfsgegevens en netwerk veilig zijn als er een P vermeld staat in hun VPN. De P staat voor Privacy.

In de realiteit is dit jammer genoeg niet zo. Hackers hebben zwakke VPN-protocollen en niet-beveiligde internetverbindingen uitgebuit om zo verschillende datalekken te veroorzaken bij bedrijven. Het is belangrijk om te kiezen voor een VPN-server die veilige internetverbindingen vooropstelt.

Surfshark is daar een goed voorbeeld van. Surfshark beveiligt je digitale leven,bewijst zijn waarde met een grote verzameling privacytools en heeft onbeperkte apparaatverbindingen. Zij doen er alles aan om uitdagingen aan te gaan en hun klanten te beschermen. Op Surfshark review kan je de meningen van anderen bekijken.

De productiviteit van de werkkrachten verhogen

Het gebruik van een VPN-software verhoogt de beveiliging van je verbinding maar nog niet de productiviteit van je werkkrachten. Verbindingssnelheden en applicatieprestaties kunnen afnemen als gevolg van verschillende factoren, de tijd die nodig is om de VPN te leveren en deze te testen.

Hierbij zijn meestal meerdere afdelingen bij betrokken zoals bijvoorbeeld IT-ondersteuning. Dit moet allemaal gebeuren voor dat een servertoegang kan worden getest. Het proces dat op dit moment in twee stappen gebeurt, vertraagt het proces omdat er meerdere mensen voor nodig zijn. Er zijn lange vertragingen bij het aan het werk krijgen van leveranciersondersteuningstechnici. Dit heeft dan ook invloed op de productiviteit van het personeel en de kwaliteit van de klantenservice.

Veligheidsrisico’s verminderen

Het is belangrijk dat bedrijven strikte netwerksegmentatie implementeren met firewalls en switches. Dit zorgt natuurlijk voor wat extra complexiteit omdat er geen mogelijkheid is om alleen gedeeltelijke toegang te geven tot de vereiste bronnen.

Hoe meer servers en applicaties je leveranciers kunnen gebruiken, hoe meer risico je loopt.

Je bedrijf kan veiligheidsrisico´s verminderen door extra VPN-probleemoplossing en technicustijd te voorzien.

Zorgen voor een gecentraliseerd beheer

Op dit moment is er geen gecentraliseerd beheer op afstand wanneer we spreken over VPN´s. Er is nog geen mogelijkheid gevonden om verbindingen vanaf een plek te implementeren. Het personeel moet veel tijd besteden aan het ondersteunen van de VPN-client en de verbonden applicaties.

Ook krijgen externe leveranciers  geen interne technische ondersteuning en heeft het bedrijf mogelijk meer middelen nodig voor de helpdesks om gebruikers te helpen waardoor kosten ook weer stijgen voor het bedrijf.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X