Nieuwe Wob-documenten aangaande ChipSoft

Wob-documenten WOO archief

Het ministerie van VWS gaf onlangs tientallen pagina’s aan documenten vrij na een Wob-verzoek aangaande het ‘elektronische patiëntendossier HiX’. Juist omdat dit systeem dominant is in Nederlandse ziekenhuizen wordt de machtsvorming problematisch. Hieronder lichten we een tipje van deze Wob-sluier.

Uit de documenten komt onder meer naar voren dat Erik Gerritsen, in zijn tijd als secretaris-generaal van VWS, ingreep bij een van de hooglopende conflicten tussen ChipSoft en ziekenhuizen.

Weigering

In de documenten geeft de CIO van UMC Utrecht (Corné Mulders) een voorbeeld waarin innovatie door de leverancier (ChipSoft) wordt geremd. Er was een AI-oplossing ontwikkeld voor een snellere diagnoseprocedure. Vanuit het EPD werd direct de beste suggestie gedaan voor de DOT (het diagnose-behandelsysteem). Alleen weigerde ChipSoft om het terugschrijven naar HiX te faciliteren. Ook wordt het koppelen aan HiX van meters – apps waarmee patiënten zichzelf monitoren – gefrustreerd. Dat kan, aldus de CIO, alleen via de “moeilijke en dure Zorgplatform interface” worden ontsloten.

Zorgplatform is het eigen systeem van ChipSoft om koppelingen te leggen. De CIO van Utrecht dringt erop aan dat het ministerie “de leveranciers zou voorschrijven dat ze verplicht zijn hun EPD-systeem open te stellen voor interactie om zo innovatie binnen de zorg door kleine healthtechbedrijven en door anderen te stimuleren.”

Rol van VWS

Uit de documenten blijkt dat het ministerie van VWS gezamenlijk overleg initieert met de CIO’s en bestuursleden van ziekenhuizen. Vanuit de ziekenhuizen worden eisen neergelegd voor het verplicht stellen van het koppelen van systemen, zodat gegevens eenmalig hoeven te worden geregistreerd. Gesproken wordt van een krachtenbundeling van ziekenhuizen met ondersteuning van VWS.

Na nieuwe klachten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en RadboudUMC dat ChipSoft niet meewerkt aan open koppelingen (XDS) met Epic, regelt Gerritsen overleg met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en ChipSoft-baas Hans Mulder. Deze blijft bij de centrale rol voor zijn eigen Zorgplatform bij koppelingen. Ziekenhuizen vrezen hoge rekeningen voor gebruik van Zorgplatform. Een oplossing komt er niet.

Fouten

Ook toont correspondentie tussen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het LUMC in Leiden halverwege 2018 aan dat er ernstige zorgen bestaan. “Hoe verwacht de IGJ dat wij omgaan met een softwareleverancier (ChipSoft) van een kritisch systeem, die weigert serieus te kijken of zelfs maar in te gaan op (niet alleen door) ons geconstateerde onveiligheden.” Het betreft problemen met de Elektronische Toedienregistratie en het voorschrijven van cytostatica (chemotherapie) in HiX 6. LUMC: “ChipSoft reageert volstrekt onvoldoende op de punten die wij naar voren hebben gebracht en die ons inziens onmiddellijk effect hebben op de patiëntveiligheid.”

Met software die ‘onveiligheid uitlokt’ dwingt ChipSoft volgens het LUMC dat ziekenhuizen werkwijzen moeten aanpassen, terwijl ChipSoft verantwoordelijkheid voor de fouten afwijst. Ex-bestuursvoorzitter van het LUMC Willy Spaan zet de klachten kracht bij. Eind 2019 komt ChipSoft met een openbare waarschuwing voor de fout. Bij IGJ staan meer waarschuwingen van ChipSoft.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...