IaaS-dienstverleners: niche zoeken, groot worden of stoppen

IaaS-dienstverleners:  word groot, zoek een niche, of stop ermee. Dat is de boodschap van Adviesbureau VOISS in een gedetailleerd rapport, genaamd: “CrossRoads ahead”. Het adviesbureau schetst daarin de belangrijkste trends voor de ICT “as a Service” markt. De grotere vertrouwdheid van consumenten met public IaaS diensten van giganten als Amazon of Google biedt volgens VOISS nieuwe kansen voor kleinere ICT dienstverleners. Het is voor het eerst in Nederland dat de “as a Service” markt op deze grote schaal is onderzocht.

VOISS stelt dat de sector financieel gezond is en volwassener geworden. Meer dan de helft van de onderzochte partijen is ouder dan tien jaar. Ruim twee derde van de onderzochte partijen wordt beoordeeld met een gemiddeld tot laag financieel risicoprofiel.

Doordat de afgelopen twee jaar een aantal ICT bedrijven is overgenomen, verwachten de onderzoekers dat grotere partijen op de loer blijven liggen met de wens door overnames hun marktaandeel te vergroten. “Kleinere ICT- dienstverleners doen er daarom verstandig aan zich te specialiseren om hun positie te verstevigen,” stelt Tijs Huetink, Partner van VOISS. “Wie nu niet handelt, krijgt het straks moeilijk. Als je nu kiest voor voor ofwel een grootschalig dienstenaanbod  of voor een specialistische rol, geeft de kleinere ICT bedrijven een langdurig bestaansrecht en tegelijk krijgen de grote jongens ruimte om verder op te schalen.”

Het is daarbij wel opvallend dat slechts een derde van de onderzochte private IaaS dienstverleners in het bezit is van een ISO certificering. Dit in tegenstelling tot de public IaaS leveranciers waar iedere onderzochte partij in het bezit is van minstens één relevante ISO certificering. Tot slot heeft 75% van de outsourcing dienstverleners zich gecertificeerd.

Sinds 2013 onderzoekt VOISS ICT bedrijven in Nederland die zich bezig houden met “as a Service” dienstverlening waaronder Cloud Computing. Het bedrijf heeft naar inschatting ruim 80% van de “as a Service” aanbieders in kaart gebracht. “CrossRoads ahead” is het eerste rapport in een reeks publicaties over de “as a Service” markt in Nederland. Begin volgend jaar staan rapporten over andere segmenten, zoals de SaaS markt in de planning.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten...

X